Synpunkten


Anna Veeder
Fria Tidningen

Vänstervridna patrioter vandrar för demokratin

Israels mest katastrofale utrikesminister genom tiderna, Avigdor Lieberman, lyckades nyligen med det ingen annan israelisk politiker åstadkommit: att få 15 000 israeler att lämna sina varma vardagsrum en lördagskväll i januari för att vandra längs Tel Avivs regnvåta gator i en demonstration till stöd för demokratin.

Den utlösande faktorn var ett omstritt Knessetbeslut, i vilket 41 ledamöter mot 17 röstade för att upprätta en parlamentarisk undersökningskommission. Inte i det angelägna syftet att ta reda på vilka som bär ansvaret för storbranden på Carmelberget (där 44 människor omkom i lågorna) eller för att lösa krisen i Israels vattenförsörjning, utan för att granska vilka utländska regeringar som finansierar de israeliska människorättsorganisationerna – de illasinnade förrädare som enligt Lieberman stöder terror och enbart är ute efter att skada Israels försvarsmakt, IDF.

Att beslutet skulle väcka reaktioner på vänsterkanten var väntat, men skarpa protester hördes även från liberalt sinnade högerpolitiker i regeringspartiet Likud. ”Knessetledamöterna upprättar en politisk domstol där de är både förhörsledare, åklagare och domare”, sade minister Benny Begin och uttryckte sin förhoppning att Knessetledamöterna ska ”ta sitt förnuft till fånga och inse skillnaden mellan majoritetsstyre och majoritetsdiktatur”.

Knessets talman Ruby Rivlin kritiserade kommissionen och liknade den vid en skådeprocess. Vice premiärminister Dan Meridor varnade för McCarthyism och uppmanade människorättsorganisationerna att inte samarbeta med kommissionen. Samma rekommendation uttryckte en av huvudtalarna vid demonstrationen, Meir Shitrit från mittenpartiet Kadima (i opposition). ”Kommissionen är olaglig”, dundrade Shitrit. ”Knessetmedlemmarna har inte till uppgift att granska organisationer. Nästa steg blir att granska individer, som till exempel regeringskritiska journalister.”

Men att uttala sig kritiskt är en sak – att rösta en annan. Den enda Likudmedlemmen som tryckte på nej-knappen vid omröstningen var minister Michael Eitan, medan Begin, Meridor och Rivlin valde att inte närvara. Förrädaren i sammanhanget är dock inte Likud utan snarare det parti som borde vara organisationernas naturliga politiska beskyddare: Arbetarpartiet.

Men Arbetarpartiet, under försvarsminister Ehud Barak, sitter i koalitionsregering med högerliberala Likud, ultraortodoxa Shas och fascist-nationalistiska Israel Beiteinu, och ruckar bevisligen inte båten ens när Israels demokrati är hotad. Tre av partiets Knessetledamöter röstade emot beslutet – tio var inte närvarande.

Arbetarpartiets medlemmar var inte inbjudna att tala vid demonstrationen, och inte helt oväntat var Ehud Barak den ende israeliske politiker vars namn mottogs med högljudda burop av demonstranterna. ”Netanyahu och Barak stöder Liebermans uppvigling och uppmuntrar rasistiska lagar i Knesset”, ropade Knessetledamoten Nitzan Horowitz (Meretz) från podiet och fick rungande applåder från folkmassan. ”Barak, skäms du inte? Arbetarpartiet är aktiv medlem i en av de mest rasistiska regeringarna i Israels historia. De måste lämna den omedelbart!”

Poletten verkar ha trillat ner: när dessa rader skrivs meddelar Ehud Barak vid en presskonferens att han splittrar Arbetarpartiet för att bilda ett eget parti. Vägen är öppen för en politisk omdaning – och förmodligen nyval. Israel behöver ett brett vänsterparti mellan ex-kommunisterna i Hadash och ex-likudnikarna i Kadima som kan ta över spillrorna från Arbetarpartiet, gå ihop med Meretz och integrera såväl de gröna partierna som den nationella vänsterrörelsen.

En av de mest populära dekalerna på demonstrationen var Peace Nows blåvita ”vänstervriden patriot”. Nu är det på tiden att de vänstervridna patrioterna i de israeliska freds- och människorättsorganisationerna får en värdig och stark politisk representation i Knesset. Utan Ehud Barak.

Fakta: 

<h2><a href="http://www.fria.nu/byline/anna-veeder">Anna Veeder</a> är frilansskribent, bosatt i Israel, och fristående krönikör för Fria Tidningar.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Konsten att alienera sina vänner

Israels före detta president Moshe Katzav är mest berömd för sin chauvinistiska kvinnosyn, som i slutändan gav honom en sjuårig fängelsedom för våldtäkt. Men Katzavs arrogans och uppblåsta självbelåtenhet visade sig inte enbart i hans relation till kvinnor, utan även gentemot representanter för judiska religiösa strömningar utanför ortodoxin.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

En arabisk vår i Tel Aviv

På Rotschildboulevarden, som på kort tid förvandlats från chic paradgata till centrum för en av de mest imponerande folkliga protester som hållits i Israel, råder full feststämning. Hundratals Tel Avivbor, turister och nyfikna besökare flanerar längs boulevardens annars så gröna mittremsa där ett tältläger satts upp i en spontan protest emot Tel Avivs orimliga hyror och katastrofala bostadssituation.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Samexistensen som trotsar lagen

Molnen hopar sig över parkeringsplatsen ovanför den övergivna palestinska byn Lifta intill Jerusalems västra infart. I bilradion rapporterar en israelisk journalist från det centrala torget i Majd al-Shams på Golanhöjderna, dit ett hundratal palestinier från flyktinglägren i Syrien lyckats ta sig för att demonstrera med sina medhavda palestinska flaggor. Libanesiska styrkor har skjutit ihjäl ett antal libanesiska demonstranter som närmade sig den israeliska gränsen; vid Erezövergången till Gazaremsan skadades ett dussintal palestinier varav en livshotande då den israeliska armén öppnade eld mot en demonstration. Hundratals palestinier demonstrerar vid Kalandiaövergången i Jerusalem, situationen är spänd och hotar att eskalera. Längs norra gränsen råder högsta beredskap och föräldrarna uppmanas att ta hem sina barn från skolorna.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Kan Egyptens frihet nå de afrikanska flyktingarna?

Sinaihalvön är ett turistparadis som drar till sig såväl israeliska backpackers, kristna pilgrimer, dykningsfantaster och den egyptiske ex-presidenten Mubarak, som tagit sin tillflykt till sin lyxvilla i Sharm el-Sheikh. Men Sinai är också huvudled för en omfattande och enormt lukrativ människosmuggling över den långa och svårövervakade gränsen mellan Israel och Egypten.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Svårt att vara optimist i Israel

Vi är mitt uppe i den judiska nyårshelgen, då man enligt judisk tradition äter söta frukter och rätter i hopp om ett gott och lyckligt kommande år. Men just nu är det svårt att vara optimistisk i Israel, åtminstone om man inte är en anhängare av Masada-doktrinen och anser kollektivt självmord på en avlägsen klippa i öknen vara ens medborgerliga plikt. Den ”politiska och diplomatiska tsunami” som försvarsminister Ehud Barak varnade för har inte nått oss än, men det mullrar vid horisonten och åskmolnen tornar upp sig.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu