Fria Tidningen

Sverige röstar nej till fiskeavtal med Marocko

På måndag fattar EU:s ministerråd beslut om man ska förlänga EU:s fiskeavtal med Marocko. Sverige kommer att rösta nej. Jens Holm (V), kräver att regeringen också driver på för att få andra EU-länder att rösta nej.

För fyra år sedan röstade Sverige som enda EU-land nej till EU:s fiskeavtal med Marocko, eftersom en del av fisket sker på ockuperad västsahariskt område. Förra veckan kom EU-kommissionen med besked om att den vill förlänga avtalet med ett år och EU:s ministerråd ska ta ställning till frågan på måndag. Nu har landsbygdsminister Eskil Erlandsson lovat att Sverige än en gång kommer att rösta nej, förutsatt att EU-nämnden ger Sverige mandat till det. Jens Holm (V), som i torsdags hade en interpellationsdebatt med ministern om fiskeavtalet, är nöjd.

– Nu har vi fått tydligt besked om att Sverige inte kommer att ge sitt stöd till ockupationsmakten Marocko. Det är väldigt positivt att de lyssnar på vår kritik och delar våra åsikter, säger han.

Men han tycker också att det är viktigt att Sverige nu trycker på för att få andra EU-länder att rösta nej till avtalet.

– Det gäller att ringa runt till andra ministrar och ta reda på om de också är kritiska mot avtalet och försöka påverka dem.

Västsahara är sedan 1975 ockuperat av Marocko. Trots att fiskeavtalet avser fiske på Västsahariskt vatten slöt EU avtalet med Marocko för fyra år sedan. Sverige var det enda medlemslandet som röstade nej till avtalet. FN:s förre rättschef Hans Corell och Europaparlamentets juridiska experter har kommit fram till att fiskeavtalet strider mot folkrätten, eftersom fisket inte på något sätt gagnar det västsahariska folket. Den 27 februari i år löper avtalet ut. För att avtalet ska stoppas krävs att minst fyra EU-länder röstar nej.

Enligt Anna-Karin Nyman, pressekreterare hos Eskil Erlandsson, försöker ministern påverka andra länder att rösta nej.

– Eskil Erlandsson var ju ute tidigt, för flera år sedan, och kritiserade avtalet. Han har tagit upp frågan i kommissionen och lyft frågan och argumenterat för sin sak. Det handlar om att hitta goda kollegor och förklara sin sak, vilket han har gjort och fortfarande gör, säger hon.

Under våren kommer EU också fatta beslut om ytterligare fiskeavtal med utvecklingsländer i Afrika, bland annat med Madagaskar. Jens Holm tycker det är viktigt att regeringen även där tar ställning mot avtalen.

– I Madagaskar är läget fortfarande oklart är det gäller mänskliga rättigheter och demokratiskt inflytande och då tycker jag det är självklart att man inte inleder förhandlingar. Sådana här fiskeavtal med utvecklingsländer bygger på att försörja EU med billig fisk. Västerpartiet ser hellre att EU utvecklar ett samarbete och hjälper utvecklingsländerna, och skapar ett ansvarsfullt fiske, säger han.

Anna-Karin Nyman säger att man ännu inte har tagit ställning till de andra avtalen.

– Först måste vi ha med oss en majoritet i riksdagen. EU-nämnden måste också ge Sverige mandat att rösta, så hur vi ställer oss till andra avtal framöver kan vi inte svara på nu.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu