Synpunkten


Anna Veeder
Fria Tidningen

Att skada demokratin – i demokratins namn

Det blåser onda vindar i Israel. Men till skillnad från på 90-talet, när högerextrema grupper demonstrerade på Zionstorget i Jerusalem med skyltar med texten ”förrädare” prydda med bilder på Yitzhak Rabin iförd SS-uniform och palestinsk kaffiyeh, så härrör de antidemokratiska tendenserna i dag inte främst från grupper baserade på någon avlägsen bosättning på Västbanken utan inifrån det israeliska parlamentet.

I oktober publicerade den israeliska människorättsorganisationen Association for Civil Rights in Israel (ACRI) rapporten ”Harming Democracy in the Heart of Democracy”. ”Attackerna mot Israels demokrati kännetecknas av försök att tysta sociala eller politiska minoritetsgruppers åsikter eller offentliga kritik; försök att delegitimisera politiska rivaler, människorättsorganisationer och minoriteter; försök att begränsa partier med ställningstaganden eller aktiviteter som inte överensstämmer med den politiska majoritetens inställning; och genom att framställa minoriteter i Israel som statsfiender, en generalisering som avser att inskränka deras medborgerliga och politiska rättigheter”, skriver ACRI.

Israeliska vänster- och människorättsorganisationer utnyttjar ofta det israeliska rättssystemet, främst Högsta Domstolen, för att protestera emot statliga övergrepp. I dag kontrar högerpartier som Israel Beiteinu och Nationella Unionen med lagar som dels syftar till att delegitimisera och förhindra vänstergruppernas ”illojala” aktiviteter, dels att inskränka Högsta Domstolens makt. Några av de lagförslag som lagts fram i olika utskott men inte fått majoritetens godkännande: ”Lojalitetslagen för Knessetledamöter”, enligt vilken alla parlamentariker måste svära lojalitet till Israel som judisk och demokratisk stat, dess lagar, symboler och nationalsång, ”Filmlagen” som stipulerar att alla medarbetare i ett filmprojekt som får statlig finansiering ska uttrycka sin lojalitet med Israel som judisk och demokratisk stat, dess lagar och symboler, och ”Utrymningsamnestin” som pläderar för strafflättnader för de som arresterades i samband med protester mot utrymningen av bosättningarna på Gazaremsan 2005 (men inte inkluderar de 800 demonstranter som arresterades under protester mot attacken mot Gaza 2008).

Dessa lagförslag har dock liten chans att gå igenom under den kommande parlamentsperioden.

Enligt ACRI finns det däremot goda möjligheter för de följande godbitarna att upphöjas till lag i Israel: ”Nakbalagen”, som stipulerar att personer som håller en sorgedag för bildandet av staten Israel på Nakbadagen förlorar sin rätt till statliga bidrag (orginalversionen ville ge dem fängelsestraff), ”Lojalitetslagen” i orginalform: alla israeliska medborgare måste svära lojalitet till Israel som judisk och demokratisk stat samt göra militär- eller civiltjänstgöring, och ”Bojkottslagen”, enligt vilken personer som publicerat material som kan utgöra orsak för en bojkott emot Israel tvingas att kompensera grupper som lidit ekonomisk förlust på grund av sagda bojkott. Handlar det om utländska individer ska dessa nekas inträde och fråntas möjligheten att göra affärer i Israel.

Nyckelorden ”judisk och demokratisk stat” har förvrängts till oigenkännelighet: ”judisk” utelämnar helt judendomens rika pluralistiska tradition, medan ”demokrati” är majoritetens diktatur över de oliktänkande. Grundtanken är att den internationella kritiken mot Israel inte huvudsakligen beror på landets officiella politik, utan på att elaka aktivister från organisationer som ”Breaking the Silence” fått betalt från europeiska regeringar för att berätta lögner för domare Goldstone. I Israel 2010 skulle statens grundare, som skrev under självständighetsdeklarationen och dess garanti för religions-, åsikts- och yttrandefrihet, förmodligen stämplats som illojala förrädare.

Fakta: 

Anna Veeder 
är frilansskribent,
bosatt i Israel,
och fristående
krönikör för
Fria Tidningar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Konsten att alienera sina vänner

Israels före detta president Moshe Katzav är mest berömd för sin chauvinistiska kvinnosyn, som i slutändan gav honom en sjuårig fängelsedom för våldtäkt. Men Katzavs arrogans och uppblåsta självbelåtenhet visade sig inte enbart i hans relation till kvinnor, utan även gentemot representanter för judiska religiösa strömningar utanför ortodoxin.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

En arabisk vår i Tel Aviv

På Rotschildboulevarden, som på kort tid förvandlats från chic paradgata till centrum för en av de mest imponerande folkliga protester som hållits i Israel, råder full feststämning. Hundratals Tel Avivbor, turister och nyfikna besökare flanerar längs boulevardens annars så gröna mittremsa där ett tältläger satts upp i en spontan protest emot Tel Avivs orimliga hyror och katastrofala bostadssituation.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Samexistensen som trotsar lagen

Molnen hopar sig över parkeringsplatsen ovanför den övergivna palestinska byn Lifta intill Jerusalems västra infart. I bilradion rapporterar en israelisk journalist från det centrala torget i Majd al-Shams på Golanhöjderna, dit ett hundratal palestinier från flyktinglägren i Syrien lyckats ta sig för att demonstrera med sina medhavda palestinska flaggor. Libanesiska styrkor har skjutit ihjäl ett antal libanesiska demonstranter som närmade sig den israeliska gränsen; vid Erezövergången till Gazaremsan skadades ett dussintal palestinier varav en livshotande då den israeliska armén öppnade eld mot en demonstration. Hundratals palestinier demonstrerar vid Kalandiaövergången i Jerusalem, situationen är spänd och hotar att eskalera. Längs norra gränsen råder högsta beredskap och föräldrarna uppmanas att ta hem sina barn från skolorna.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Kan Egyptens frihet nå de afrikanska flyktingarna?

Sinaihalvön är ett turistparadis som drar till sig såväl israeliska backpackers, kristna pilgrimer, dykningsfantaster och den egyptiske ex-presidenten Mubarak, som tagit sin tillflykt till sin lyxvilla i Sharm el-Sheikh. Men Sinai är också huvudled för en omfattande och enormt lukrativ människosmuggling över den långa och svårövervakade gränsen mellan Israel och Egypten.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Vänstervridna patrioter vandrar för demokratin

Israels mest katastrofale utrikesminister genom tiderna, Avigdor Lieberman, lyckades nyligen med det ingen annan israelisk politiker åstadkommit: att få 15 000 israeler att lämna sina varma vardagsrum en lördagskväll i januari för att vandra längs Tel Avivs regnvåta gator i en demonstration till stöd för demokratin.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu