Världsmästaren vill locka unga till boulen
För många är boule en lek med klot sommartid ute på gräsmattan. Men för några är det blodigt allvar. Franske världsmästaren i boule, Bruno le Boursicaud, lever för sporten. Nyligen var han i Sverige för att bland annat möta unga boulespelare.
I kväll är det en speciell kväll på Skatås bouleklubb i Kviberg i östra Göteborg. Världsmästaren i boule – Bruno le Boursicaud – är på besök och ska träna klubbens elitserielag. Ett trettiotal personer har samlats i hallen. Många vanliga medlemmar har kommit för att se en världsmästare in action.
Och han bjuder på en show. Med imponerande träffsäkerhet slungar han iväg det ena klotet efter det andra strax intill ”lillen”. Uppvisningen möts av applåder och sedan sätter träningen i gång.
Bruno le Boursicaud följer noggrant varje spelare med blicken och ger via sin tolk individuella råd. Han visar, korrigerar och utropar saker som ”mjukare rörelse, slappna av i kroppen, vidare bollbana”.
Han har erfarenheten och kunnandet. Vid årets VM i Turkiet i oktober vann han dubbla guld. Ett i huvudtävlingen – trippel – och ett i precisionsskytte. Det var tredje året i rad som han kammade hem trippelguldet.
– Boule handlar om att kunna koncentrera sig, vara lugn och ha en mental styrka. Det är då man lyckas nå långt. Nästan alla kan bli bra boulespelare med rätt träning, säger le Boursicaud.
Hemma på Korsika driver han en bouleskola och tränar grupper nästan varje dag. Han tar emot spelare i alla åldrar, unga och seniorer.
För egen del hinner han inte med så mycket träning. Det blir mest på tävlingarna på helgerna, hävdar han.
Utvecklingen i Sverige, där det främst är äldre personer som lockas till sporten, oroar honom .
– Det är viktigt att motivera unga. Som för alla sporter är det livsnödvändigt att det kommer unga in i sporten, annars dör den en långsam död, säger han.
Medlemmarna i Skatås bouleklubb är som i många andra svenska bouleföreningar just äldre. Men en person sticker ut. Carl Ahlstrand är 22 år och yngst i klubben. Han bytte till Skatås bouleklubb vid årsskiftet från Lindome för att ta chansen att satsa lite mer på sporten.
– Från början spelade jag för den sociala biten, men nu vill jag satsa lite mer. Nu tränar jag omkring sex timmar i veckan, kanske lite mer på sommaren, berättar han.
Carl Ahlstrand lyssnar uppmärksamt på Bruno le Boursicaud som följer hans armrörelse och ser klotet slungas iväg. Bruno korrigerar lite grann och visar med vida armrörelser hur han tycker att rörelsen ska se ut.
Gun Larsson har spelat boule i tio år och verkar förtjust över att världsmästarn är på besök.
– Han bara tipsade mig om att hålla klotet lösare, det funkade görbra, säger hon.
Boule, eller pétangue som det kallas i många länder, spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad "lillen".
Sporten har sitt ursprung i Frankrike. Oftast spelar man på hårt grusunderlag, gräsmattor och sandstränder är inte optimalt för boulespel.
Tävlingsspel sker i form av: singel (en mot en), dubbel (två mot två) eller trippel (tre mot tre) Internationellt spelas bland annat EM och VM i boule.
Källor: Wikipedia och Svenska bouleförbundet