Partier bojkottar iranskt politikerbesök
På torsdag och fredag ska en delegation med ledamöter från Irans parlament besöka Utrikesdepartementet och riksdagen – samtidigt som dödsdomen mot Sakineh Ashtiani vilken dag som helst kan verkställas. Flera partier bojkottar nu besöket, som ingen vill ta ansvar för.
På torsdag och fredag besöker en delegation med ledamöter från Irans parlament Riksdagen och Utrikesutskottet, UD. Besöket har bemötts med hård kritik och under onsdagen och torsdagen hålls demonstrationer på Mynttorget i Stockholm.
– Folk är så arga på det här och det kommer skada Sveriges rykte utomlands. Det här är en legitimisering av mullaregimen i Iran som förtrycker så många oskyldiga människor, säger Akbar Parizani, FFII, Förenade föreningar för ett fritt Iran, som anordnat demonstrationen.
Kritiken gäller den utveckling i Iran som har skett efter presidentvalet förra året då Mahmod Ahmadinejad blev president, enligt oppositionen genom fusk. Förtrycket av oliktänkande har ökat och hundratals människor har frihetsberövats och torterats. Men det gäller också den dödsdom mot Sakineh Ashtiani, som enligt uppgifter i veckan, kan verkställas vilken dag som helst. Hon dömdes år 2006 till att stenas till döds för äktenskapsbrott. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet valde att bojkotta besöket.
– Det är inte rimligt att Sverige byter vimplar med högt uppsatta politiker i Irans parlament samtidigt som de när som helst kan stena Ashtiani till döds. Vi inom Folkpartiet vill inte ge dem den legitimiteten, säger Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet.
På UD meddelar man att det var Iran själva som hade bett om att få komma på besök i Sverige och att det inte finns någon formell värd.
– De har kommit för att titta på Sveriges utbildningssystem och det finns ett antal besök inbokade i bland annat riksdagens utrikes- och utbildningsutskott, hos Skolmyndigheten och så ska de även hälsa på här. Vi har diplomatiska förbindelser med Iran och sådana här besök är inte ovanligt. Man brukar pröva sådana förfrågningar men i det här fallet har man uppenbarligen gjort bedömningen att besöket inte innebär några problem, säger Anders Jörle, presschef på UD.
Urban Ahlin (S), utrikespolitisk talesperson, kommer delta under besöket och menar att bojkott inte ger något resultat.
– Vi samtalar med grupper och företrädare även om vi inte delar deras åsikter. Det är inte vi som har bjudit in delegationen från Iran och vi är inte ansvariga för deras besök här. Men deras besök är ett faktum och därför är det bra att programmet innehåller möten där vi kan kritisera bristen på mänskliga rättigheter och ställa krav på en demokratisk framtid, säger han i ett uttalande.
Fredrik Malm tycker att det är naivt att tro att dialog är bättre än bojkott i det här fallet.
– Jag tror att man måste vara realistisk. Från Irans sida är man inte intresserad av att komma hit för att ta till sig kritik utan att skicka en signal om att parlamentet har en nära relation till Sverige och inte är utsatt för internationell isolering, säger han.
SSU har också krävt att utrikesminister Carl Bildt ska agera för att stoppa avrättningen i Iran. Irena Busic, pressekreterare hos Bildt, hänvisar till UD, och menar att han inte har någonting med inbjudan till besöket att göra.
– Det är inte han som har bjudit in de här personerna. Han befinner sig i Reykjavik och kommer inte delta på besöket, säger hon.