Fria Tidningen

EM i fotboll till Sverige - Göteborg huvudort

I hård konkurrens med Holland har UEFA, det europeiska fotbollförbundet, på måndagen beslutat att nästa EM i fotboll för damer kommer att spelas i Sverige.

Turneringen kommer att genomföras den 10-28 juli 2013.
Huvudort blir Göteborg, övriga värdstäder är Halmstad, Växjö, Kalmar, Linköping, Norrköping och Solna.
Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson har tidigare sagt till Sveriges Radio att om Göteborg blir huvudort för Dam-EM så ska det inte bara bli ett evenemang utan ett avstamp för damfotbollen.
- Det blir ett avstamp för Gothia Cup att ge sig ut i hela det stora fotbolls-Europa och missionera för att förbättra villkoren för tjejfotboll, säger han.

Thomas Dennerby, förbundskapten:

Vad kommer EM betyda för damfotbollen?
- Det betyder mycket redan nu. Det kommer att pratas om EM i tre år framåt nu. Ur spelarnas perspektiv ökar det prestationerna om intresset och publiktillströmningen ökar. Ett EM på hemmaplan betyder ökade chanser för Sveriges landslag att göra bra ifrån sig.
Ett EM för också med sig att intresset för sporten ökar vilket ger kommersiella värden, ger en skjuts till de inhemska serierna och damlandslaget.  
Sen är det roligt för Sverige, det är det största kvinnliga  idrottsevenemanget i Europa, det ska vi vara stolta över att arrangera.

Kan detta bli det genombrott för damfotbollen som många väntat på?
- Ja, absolut. Om man ser till Sveriges U-21-herrar som spelade EM på hemmaplan så gav det en otrolig skjuts rent sportsligt. Sådana kickar kommer att komma även för damlandslaget.  
Men alla genombrott är färskvara. Efter framgångarna 2003 sågs resultaten bland annat i ett ökat intresse för den inhemska serien. Åren efter var det som högst 47 utländska spelare i allsvenskan.
Den bonusen kan komma tillbaka då många av de bästa spelarna väljer att spela i allsvenskan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu