Stockholms Fria

SD-busschaufför blir kvar i Kommunal

I tisdags beslutade Kommunals förbundsstyrelse att Sverigedemokraten och busschauffören Nader Helawi får fortsätta att vara medlem i Kommunal. Men vad förbundsstyrelsen inte fick veta är att Nader Helawi försökt värva medlemmar till Sverigedemokraterna bland Kommunals medlemmar vid bussgaraget i Södertälje. Och att flera av medlemmarna känt sig rädda och hotade av.

När SFT ringer upp Tobias Baudin, förste vice ordförande för Kommunal, vet han inget om Nader Helawi försökt värva medlemmar till Sverigedemokraterna vid arbetsplatsen vid bussgaraget i Södertälje och flera medlemmar blivit rädda och känt sig hotade.

- Det fanns inte med i underlaget när vi i förbundsstyrelsen beslutade om ärendet. Det är nya fakta. Det visste jag inte om.

 

Innebär det att ni kommer ompröva Nader Helawi medlemskap.

- Det vet jag inte. Dessa uppgifter fanns som sagt var inte med i uteslutningsärendet mot Nader Helawi, utan frågan var ifall en medlems partitillhörighet räcker för att bli utesluten. Vilket vi då inte ansåg, säger Tobias Baudin.

Tobias Baudin poängterar att förbundet inte ställer upp på Sverigedemokraternas (SD) politik.

- Det är ett viktigt uppdrag för oss att bekämpa främlingsfientlighet.

 

Det var bussförarnas lokala ledning i Södertälje som först ställde kravet på uteslutning av bussföraren Nader Helawi sedan man fått reda på att han stod som andranamn på Sverigedemokraternas lista till fullmäktige i Södertälje. Kommunals länsavdelning stödde en uteslutning.

Peter Boström klubbordförande för bussförarna i Södertälje vill inte gå så långt att han tycker fallet ska prövas på nytt.

 

Vad säger du om att förbundsstyrelsen inte fått reda på att Nader Helawi skrämt upp medlemmar i sina försök att värva medlemmar i bussgaragen?

- Jag vill inte ägna mer tid åt Nader Helawi, utan istället åt att bekämpa de idéer som han och Sverigedemokraterna står för. Jag hade velat att Kommunal skulle ha markerat att vår förening inte har stadgar som är förenliga med rasism, islamofobi och homofobi.

 

Men era medlemmar då, som känner sig rädda för Sverigedemokraterna och Nader Helawi?

- Vi kommer stå upp för dem, men som jag sa, tror jag att vi skrämmer upp medlemmarna i onödan ifall vi ger Nader Helawi mer uppmärksamhet. Vi sparar istället krutet till att bekämpa rasismen och att förklara för gamla som nya medlemmar vilka värderingar förbundet står för. Nu får vi lösa det här problemet på arbetsplatsen. Det slipper förbundsstyrelsen göra.

 

Det finns en del kritik mot dig och förbundet, att det inte skulle råda åsiktsfrihet inom kommunal. Vad säger du till dem?

- Kommunal är ingen myndighet eller en stat, utan en fackförening med en samhällssyn som skiljer sig radikalt mot SD:s.

 

Det råder olika gränsdragningar inom de olika fackförbunden kring frågan om fackmedlemskap är förenligt med medlemskap i SD. Inom kommunal måste alla företroendevalda gå igenom en tvådagars värdegrunds utbildning. Innehållet i kursen går, enligt Peter Boström, inte ihop med SD:s idéer.

- Därför har förbundet tagit ställning i att en sverigedemokrat inte kan ha ett företroendeuppdrag inom kommunal.

 

Transportarbetarförbundet är Sverigedemokrater sedan länge inte välkomna, inte ens som medlemmar. Mattias Håkansson, presskontakt på Transportarbetarförbundet, har inga kommentarer till Kommunals förbundsstyrelses beslut.

- Vi gör olika ställningstaganden. Inom vissa förbund är det tillåtet att vara medlem i SD så länge man inte har en förtroendepost, i andra förbund är det inte förenligt med medlemskap om man har en förtroendepost i SD. I vårt förbund är frågan väl förankrad, så vi har inga tveksamheter, ett medlemskap i SD är inte förenligt med ett medlemskap hos oss.

 

Rolf Kolmodin, presskontakt på bussbolaget Nobia, har inte hört talas om att några av deras anställda ska känt sig hotade och rädda för Nader Helawi försök att värva medlemmar till sverigedemokraterna.

- Det har jag inte hört talas om. Vi lägger oss inte i facket interna diskussioner.

 

Men här handlar det om att era anställda känner sig rädda och hotade, det har ni väl i största grad ansvar för?

- Det är inget som kommit till vår kännedom, men det klart av vi värnar om våra anställda.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Stockholms Fria

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu