Fria Tidningen

Mångfalden varierar inom elitidrotterna

Inom idrotterna tennis och innebandy är mångfaldsfrågan en icke-fråga, visar en studie.
– Där har man inte funderat alls över frågan, säger Jesper Fundberg, lektor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola.

På uppdrag av Riksidrottsförbundet har två forskare vid Malmö högskola studerat mångfalden inom svensk elitidrott.

Studien bygger på en föreställning från förbundet om att mångfalden har ökat inom vissa idrotter. Det ville man nu få klarlagt. Jesper Fundberg och Lars Lagergren, lektorer i idrotts- och fritidsvetenskap har undersökt sex idrotter: boxning, tennis, innebandy, fotboll, basket och friidrott. Studien bygger på kvantitativt material från Statistiska centralbyrån med nedslag åren 1999, 2004 och 2009 och djupintervjuer med förbundskaptener inom respektive idrott.

– Svaret på frågan om mångfalden ökat är både ja och nej. Det skiljer sig otroligt mycket åt mellan olika idrotter, förklarar Jesper Fundberg.

Inom sporterna fotboll, basket, boxning och till viss mån friidrott visar studien att mångfalden vad gäller etnicitet ökat över tid. Speciellt inom fotbollen finns förhållandevis många elitidrottare med utländsk bakgrund. När förbundskaptener reflekterar över detta är det en stereotyp bild som kommer fram där man tror att invandraren lockas till sporten för att man kan tjäna pengar och för att det är en språngbräda ut i världen. Om sporten är internationellt känd, enkel och billig är det fler som tror att det genererar större mångfald.

– Det blir en berättelse om invandraren som en person som är fattig och som kräver en enkel sport för att kunna delta. Vårt material säger mer om oss själva och sportens självbild än om invandraren, säger Jesper Fundberg.

 

Mest snedfördelat är det inom tennis och innebandy om man tittar på andelen kvinnor med utländsk bakgrund.

– Det förklaras nästan alltid med externa faktorer. Det beror på kultur och traditioner hos de andra, säger Fundberg.

Överlag visar studien att det är större skillnader vad gäller kön än etniciteter.

Studien omfattar elitidrottande män och kvinnor, men att idrotten präglas av en stark manlig norm var tydligt i intervjuerna, tycker Fundberg.

– Samtliga intervjupersoner pratade om män om vi pratade om idrotten i allmänhet. Kvinnor var undantaget.

Inom sporterna fotboll och boxning där det är en relativt stor etnisk mångfald på herrsidan är det mycket homogent på damsidan.

 

Fakta: 

FAKTA:

Studien består av intervjuer med förbundskaptener och undersökning av antal personer som är aktiva på elitnivå där båda föräldrarna har utländsk bakgrund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu