Radikalt trädgårdsmästeri får dig att må bättre
Nästan alla frön går att odla. Testa vad som händer, stoppa dem i jorden, vattna och väääääänta. Efter någon vecka kommer, om du har tur, en liten spirande grönska upp ur jorden.
Skippa alla fåniga anledningar till att inte odla. ”jag har ingen trädgård”, ”jag har så smala fönsterbräden” eller det värsta av allt ”jag har inte gröna fingrar”.
Skippa prestigen och börja odla. Egentligen är odling och växtlighet det mest prestigelösa som finns. Tänk dig till synes släta berg i skogen där det ändå lyckas komma upp ett helt ordentligt krokigt träd med hjälp av mossa och minilite jord i bergssprickorna. Lyckas det borde den med minst gröna fingrar i hela världen kunna odla ett helt träd.
Använd det du har hemma. Tomma mjölkförpackningar, juicepaket, pet-flaskor, gamla stövlar eller en sönderbränd gryta. På kort tid kan du skapa en mysig djungel med de mest fantastiska små odlingar i allehanda spännande krukor.
Mitt bästa odlingstips är att stoppa en sötpotatis i jorden. Halva över, halva under jord. Efter en stund börjar det växa upp kraftiga gröna rankor som ökar mysfaktorn i ditt hem med flera snäpp. På några månader slingrar sig de gröna rankorna upp i taket och vidare ohejdat i ditt hem. Det växer så det knakar. Och det utan någonting alls, nästan. Vatten, jord, kärleksfullt tålamod och lite växtnäring.
Odling har bevisade hälsoeffekter. ”Grön rehabilitering” har blivit ett begrepp, mycket tack vare långvarig forskning i Alnarp. Men egentligen behövs inga bevisande forskningsrön. Det är bara att gå till sig själv. En vän till mig pratar om hur bra hon mår av att ”jorda sig”, alltså stoppa händerna i den härliga myllan och peta ner små frön. Säkert är det något du också känt av efter en stunds påtande.
I tre trädgårdar i Göteborg pågår ett forskningsprojekt där förhoppningen är att långtidssjukskrivna ska kunna komma tillbaka i arbetslivet efter några månaders påtande i jorden. Nästa sommar är det utvärdering. Då jämförs de jordade kvinnorna med en annan grupp som följt Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens vanliga ”hjälp” vid långtidssjukskrivning. Jag tror jag kan gissa redan nu vilken grupp som kommer att må bäst.
Gröna ytor är en självskriven del i planeringen av städer. Desto mer gröna ytor, desto större trivsel, hävdar vissa forskare. Bor du på en ovanligt ogrön plats, ta saken i egna händer! Gerillaodling eller så kallat ”radikalt trädgårdsmästeri” sprider sig i världen. På sidan guerillagardening.org kan du bland annat läsa om en aktivist i Vancouver som attackerade en ruffig ödetomt med en vildfröhandgranat (bestående av frön, jord och blomnäring)
Odling av mat är kanske ändå det som i längden känns vettigast (även om det är kul att se sötpotatisens långa rankor sprida sig så märkte jag aldrig att det växte ut nya småpotatisar utmed rankan)
”Att odla sin egen mat är att odla sin frihet” skriver en aktivist inom nätverket Mykorrhiza som arbetar med miljö, hälsa och global solidaritet genom att stödja lokal matförsörjning i staden och på landet. Börja i ditt fönster. Basilika, gräslök och paprika växer utmärkt bra i krukor på fönsterkarmen. Har du, eller kan ta dig, lite jord utomhus i anspråk öppnar sig ännu större möjligheter.