Fria Tidningen

”Marknaden efterfrågar alla tre produktionsformerna”

Håkan Burlin, vd på Stjärnägg, som är en sammanslutning av nio olika äggföretag och tillika Sveriges största äggleverantör, menar att det ur djurskyddsperspektiv inte är sämre med burhöns än frigående.

Hur förbereder ni er för äggboomen i påsk?

– Ja, hönsen producerar ägg i samma takt oavsett om det är påsk eller inte. Det blir dock väldiga kvantiteter ägg som säljs till handlarna, men eftersom det rör sig om en kort period räcker det att vi tar av det överskott vi har. Ägg har ett lagstadgat bäst före datum på 28 dagar, så de är inte för gamla för att ätas.

 

Slänger ni äggen om ni inte blir av med överskottet?

– Nej, då tar livsmedelsindustrin hand om äggen i stället. Där används de exempelvis i produkter som såser, redningar eller inom bageriproduktion. Ungefär 10 procent av den totala äggproduktionen hamnar hos industrin.

 

Produktionen av burägg har fått mycket kritik. Varför väljer ni att fortsätta sälja ägg från burhöns?

– Därför att marknaden efterfrågar alla tre produktionsformerna. Det vill säga burhöns, frigående och ekologiska ägg. När det gäller djurskyddsfrågan kan vi inte se att det ena produktionssystemet är överlägset det andra. Alla har sina positiva respektive negativa sidor.

 

Okej, vad är plus och minus med burhöns?

– De positiva sidorna är att förekomsten av spolmask är mindre och att de oftare har en jämnare fjäderdräkt och färre hackskador än de frigående. Negativt är ju det man ofta lyfter fram. Det att hönorna rör sig på en väldigt liten yta och att de hamnar längre ifrån sitt naturliga beteende. Men alla produktionssystem kan ifrågasättas. Ingen produktion motsvarar de krav som djurrättsorganisationerna har.

 

Vad händer med hönsen efter slakten?

– Tyvärr går det mesta till destruktion och används inte. Det tycker jag själv är besynnerligt. Men jag tror att det skulle kunna användas till produktion inom livsmedelsindustrin. Men efter galna kosjukan på 1990-talet blev man restriktivare till sådant.

Fakta: 

<h2>Läs även <a href="http://www.fria.nu/artikel/83150">Alltjämt stor efterfrågan på burägg</a>.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alltjämt stor efterfrågan på burägg

Sex miljoner ägg i timmen beräknas svenskarna stoppa i sig bara på påskafton. Av dessa kommer två av fem ägg från burhöns. Där har varje höna i genomsnitt en yta av ett A4-papper att röra sig på. ”Skippa äggen i påsk”, säger Linda Björklund på Djurens rätt.

Fria Tidningen

Censur av barnporr omdiskuterat förslag

EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag att censurera barnpornografi på nätet har inte tagits emot med öppna armar. Kritiker hävdar att förslaget är verkningslöst och öppnar upp för mer nätcensur.

Fria Tidningen

Kärnkraftsfrågan en strid på kniven

Aktivister från Greenpeace samlades för att demonstrera mot regeringens kärnkraftsproposition. ”Förslaget förlänger kärnkraftverkens livstid med minst 120 år”, säger Ludvig Tillman på Greenpeace.

Fria Tidningen

”Lotsar” får provision om de hittar jobb åt flyktingar

Nyanlända flyktingar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Det är målet när regeringen flyttar över jobbansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Trots kritik mot att så kallade lotsar får provision om de hittar jobb åt nyanlända ger oppositionen förslaget försiktigt stöd.

Fria Tidningen

Polisens visiteringar ger klena resultat

Antalet kroppsvisitationer har ökat i förorter med sociala problem. Men resultatet är klent och uppfattas ofta av ungdomarna som trakasseri. Det visar en granskning som Sveriges radio har gjort.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu