Fria Tidningen

Alltjämt stor efterfrågan på burägg

Sex miljoner ägg i timmen beräknas svenskarna stoppa i sig bara på påskafton. Av dessa kommer två av fem ägg från burhöns. Där har varje höna i genomsnitt en yta av ett A4-papper att röra sig på. ”Skippa äggen i påsk”, säger Linda Björklund på Djurens rätt.

Konsumtionen av ägg kulminerar minst sagt under påskafton. Svenskarna äter sex miljoner ägg i timmen och av dessa kommer två och en halv miljon från burhöns, enligt siffror från branschorganisationen Svenska ägg. Trots att burarna är försedda med sittpinne, ströbad och rede som föreskrifterna säger bryter de mot den svenska djurskyddslagen om att djur ska ha möjlighet att utöva sitt naturliga beteende, det hävdar Linda Björklund som är etolog på Djurens rätt.

– Burarna är alldeles för trånga för att hönsen ska ha möjlighet att kunna bete sig naturligt. De har inte utrymme att sträcka på sig, sprätta eller flyga. Det är också väldigt stor konkurrens bland hönsen om sittpinnarna och fodret, säger hon.

 

Regeringen har dock tillsatt en utredning av djurskyddslagen som ska ersätta den nuvarande, vilken har 20 år på nacken. Den beräknas vara klar tidigast 2011. På frågan om ett eventuellt förbud mot burhöns skulle leda till större import av ägg, från höns som haft det sämre, svarar Linda Björklund:

– Det är ett vanligt motargument vi brukar få höra. Men vi vill förbättra villkoren för höns oavsett hur det ser ut i andra länder. I så fall är det bättre att vi visar vägen. Men Sverige är inte lika duktiga som industrin vill hävda, säger hon.

 

För att skynda på utvecklingen har Djurens rätt startat en kampanj för att få bort buräggen från livsmedelskedjorna. På Prisxtra och Hemköp har man redan slutat sälja ägg från burhöns. Det har däremot inte livsmedelsgiganterna Ica och Coop gjort.

– Det bästa vore om Ica slutade sälja ägg från burhöns eftersom de står för hälften av marknaden i Sverige. Det skulle vara ett stort steg i rätt riktning. Vi vet också att det finns ett stort stöd bland konsumenterna i den frågan, säger Linda Björklund.

 

Johanna Stiernstedt som är kvalitetsansvarig på Ica färskvaror säger att buräggen bara står för en liten del av deras totala äggförsäljning.

– Alla ägg som vi säljer under vårt eget varumärke är hundra procent frigående höns och av det vi upphandlar av leverantörerna står endast burhönsen för 30 procent. Det är de frigående hönsen som står för de stora försäljningsvolymerna.

– Vi för en intern diskussion om att bara köpa in frigående från leverantörerna. Men vi har inte tagit något beslut. Först har vi bett äggnäringen att titta på vad konsumenterna vill ha, säger hon.

 

Och på Coop är man restriktiva med försäljning av ägg från burhöns.

– Vi har redan slutat sälja burägg på Coop nära och Coop konsum. Men ambitionen är också att ta bort buräggen i våra Coop forum- och extrabutiker. Men tillgången på frigående- och sprättägg är fortfarande för liten för att vi ska kunna göra det. Det finns också ett prisargument, en del av våra kunder är priskänsligare än andra, säger Janne Pettersson, som är pressekreterare på Coop.

 

På Djurens rätt hoppas man att konsumenterna väljer att slopa äggen helt, eftersom även frigående höns lever under dåliga villkor. Upp till nio hönor per kvadratmeter bor i stora stallar, där det kan finnas flera tusen hönor. Ammoniakhalten i luften är hög och gör att det svider i halsen, ljudnivån är hög och hönorna har svårt att utöva sina normala beteenden som att hålla sig till grupper.

– Det bästa man kan göra för hönorna är att skippa äggen. Äggindustrin leder till ett stort lidande, säger Linda Björklund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakta: 

ÄGGFAKTA:

Sedan 2004 måste alla äggproducenter inom EU innehållsdeklarera på förpackningen för vilken miljö och ursprungsland hönorna visats i.

 

Burhöns

Maximalt 16 hönor får hållas i varje bur. En bur får inte vara mindre än 0,2 kvadratmeter. Burarna ska vara utrustade med sittpinne och värprede. Hönsen ska dessutom ha tillgång till ströbad under ett antal timmar varje dygn.

 

Frigående inomhus

Hönorna kan röra sig fritt i stallet. Det finns ingen maxgräns för hur många hönor som får vara i varje stall. Däremot får man inte ha mer än 25 hönor per kvadratmeter. Minst en tredjedel av ytan ska utgöras av strö.

 

Frigående utomhus

Hönorna rör sig fritt i stallet men har också, precis som de ekologiska hönorna, tillgång till en rasthage utomhus att röra sig på. Annars är reglerna detsamma som för frigående inomhus.

 

Ekologiska ägg

Hönorna har till skillnad från frigående utomhus en större yta att röra sig på utomhus och inomhus. I varje stall får det max finnas 3 000 höns. Fodret ska vara ekologiskt och det finns även krav på hur kycklingar och unghöns ska födas upp.

 

Källa: Svenska ägg och Jordbruksverket

 

Läs även "Marknaden efterfrågar alla tre produktionsformerna"

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Censur av barnporr omdiskuterat förslag

EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag att censurera barnpornografi på nätet har inte tagits emot med öppna armar. Kritiker hävdar att förslaget är verkningslöst och öppnar upp för mer nätcensur.

Fria Tidningen

Kärnkraftsfrågan en strid på kniven

Aktivister från Greenpeace samlades för att demonstrera mot regeringens kärnkraftsproposition. ”Förslaget förlänger kärnkraftverkens livstid med minst 120 år”, säger Ludvig Tillman på Greenpeace.

Fria Tidningen

”Lotsar” får provision om de hittar jobb åt flyktingar

Nyanlända flyktingar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Det är målet när regeringen flyttar över jobbansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Trots kritik mot att så kallade lotsar får provision om de hittar jobb åt nyanlända ger oppositionen förslaget försiktigt stöd.

Fria Tidningen

Polisens visiteringar ger klena resultat

Antalet kroppsvisitationer har ökat i förorter med sociala problem. Men resultatet är klent och uppfattas ofta av ungdomarna som trakasseri. Det visar en granskning som Sveriges radio har gjort.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu