Fria Tidningen

Inga svenskprotester mot kuppordförande

Om drygt en vecka blir Honduras kuppresident Roberto Micheletti vice ordförande i Liberala internationalen där Folkpartiet och Centern ingår. Inget av partierna planerar att ta aktivt avstånd mot att så sker.

Det var vid Liberala internationalens, LI:s, kongress i Kairo i oktober förra året som Honduras interimspresident Roberto Micheletti utnämndes till organisationens vice ordförande. Fyra månader tidigare hade den folkvalda presidenten Manuel Zelaya störtats i en militärkupp där Micheletti tog över presidentposten tillfälligt.

I samband med att Honduras nya president Porfirio Lobo tillträder som president den 27 januari 2010 lämnar Micheletti posten som statschef och blir för Honduras liberala partis räkning vice ordförande i LI.

Folkpartets internationella sekreterare Fredrik Svensson menar att partiet av organisatoriska skäl har svårt att uttala sig i frågan. Det finns totalt 58 medlemspartier i Liberala internationalen och varje medlem i organisationen nominerar sin egen president

– Men vi konstaterar att valet i Honduras har föregåtts av en militärkupp och vi ser allvarligt på de överträdelser som skett mot demokratin och de mänskliga rättigheterna både före och i samband med kuppen, säger han. Folkpartisten lämnar dock en liten öppning.

– Vi kan komma att begära omprövning av Honduras liberala partis medlemskap i organisationen om vi finner skäl för det, säger han.

Centerpartiets internationella sekreterare Mila Eklund meddelar att inte heller Centern tagit någon partipolitisk ställning till Michelettis ordförandeskap.

– Vi ser i dagsläget inget behov av att uttala oss eftersom en vice ordförande i Liberala internationalen inte har något formellt uppdrag. Det är mest en procedur som varje medlemsparti gör, säger hon.

Jesper Wiklund från Kristna fredsrörelsen tycker att de svenska medlemspartierna håller en alldeles för låg profil i frågan.

– Jag tycker att det är märkligt att Folkpartiet och Centerpartiet inte tar avstånd från att Micheletti valts in som ordförande. Det som skedde i Honduras efter militärkuppen var en återgång till 1980-talets militärregim i Latinamerika och därmed till en våldsammare politik, säger han.

Fakta: 

Liberala internationalen

• Är en internationell sammanslutning av liberala partier och organisationer som ska verka för bland annat individuell frihet, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi

• Bildades 1947 och har sitt säte i London.

• Partiledarna Jan Björklund (FP) och Maud Olofsson (C) är de svenska representanterna i organisationens presidium.

Källa: Liberala internationalen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alltjämt stor efterfrågan på burägg

Sex miljoner ägg i timmen beräknas svenskarna stoppa i sig bara på påskafton. Av dessa kommer två av fem ägg från burhöns. Där har varje höna i genomsnitt en yta av ett A4-papper att röra sig på. ”Skippa äggen i påsk”, säger Linda Björklund på Djurens rätt.

Fria Tidningen

Censur av barnporr omdiskuterat förslag

EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag att censurera barnpornografi på nätet har inte tagits emot med öppna armar. Kritiker hävdar att förslaget är verkningslöst och öppnar upp för mer nätcensur.

Fria Tidningen

Kärnkraftsfrågan en strid på kniven

Aktivister från Greenpeace samlades för att demonstrera mot regeringens kärnkraftsproposition. ”Förslaget förlänger kärnkraftverkens livstid med minst 120 år”, säger Ludvig Tillman på Greenpeace.

Fria Tidningen

”Lotsar” får provision om de hittar jobb åt flyktingar

Nyanlända flyktingar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Det är målet när regeringen flyttar över jobbansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Trots kritik mot att så kallade lotsar får provision om de hittar jobb åt nyanlända ger oppositionen förslaget försiktigt stöd.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu