Stockholms Fria

Elever körde iväg Nationaldemokrater

Ett bord vräktes omkull och tumult uppstod när National-demokraterna, ND, försökte värva medlemmar på Naturvetargymnasiet i Södertälje i tisdags. Ett stort antal elever uppges ha varit inblandade.

Gymnasierna i Södertälje tillåter politiska partier att komma på besök på bestämda dagar. Men när ND besökte Naturgymnasiet i Södertälje i tisdags blev det bråk.

Även Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU och Gabriel Blomberg, kassör i SSU, var på plats med bokbord.

– Det kom ett gäng elever som sa ”kör ut dem”, säger Gabriel Blomberg.

Han berättar vidare att ND dök upp när SSU själva började packa ihop sitt vid lunchtid.

– De ställde sig extremt nära oss och spred en hotfull stämning omkring sig.

Hur många var de?

– Det var åtta, nio personer som stod bredvid oss, men sen fanns ett par personer i bakgrunden som inte delade ut material. Dem har de alltid med sig, de kommer fram när det blir bråk, berättar Gabriel Blomberg.

Det låter som väldigt många för att ha ett bokbord på en skola?

– Ja, själva var vi tre stycken, de är så många för att de vet att det blir bråk. De åker till skolor där de vet att det finns många som har annat etniskt ursprung än svenskt.

ND:s påstår att det inte var personer från skolan som attackerade dem?

– De har som strategi att åka ut till skolor och söka bråk och konfrontation, sen beskriver de sig själva som offer i medierna och alltid är Marc Abramsson, som sitter i fullmäktigeledamot för ND, med.

Så deras påstående om att det inte var elever som körde iväg dem stämmer inte?

– Nej.

Gabriel Blomberg berättar att de även träffade på ND i fredags på Colin Leclairgymnasiet, och även där blev stämningen bland eleverna upprörd.

ND kommenterar på sin sida händelsen: ”När det nästan var dags att packa ihop attackerades bokbordet av ett gäng invandrare som inte går på skolan. Bordet omringades av ett 50-tal invandrarungdomar som uppträdde mycket stökigt, och några började till och med vifta med nävarna.” Eventuellt kommer det att bli rättsliga efterspel, då en person i ND har anmält att han fått en skada i pannan och en vaktmästare från skolan hamnade i kläm i tumultet och fick sitt knä vridet ur led.

På frågan varför ND fick komma till skolan säger Stefan Sidusgård, rektor på Naturvetargymnasiet, till Länstidningen Södertälje att:

– De partier som är med i kommunfullmäktige måste få chansen att komma hit. I bästa fall känner sig inte ND så välkomna igen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Stockholms Fria

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu