Fria.Nu

Födelseland påverkar fysisk aktivitet hos kvinnor

Utlandsfödda kvinnor har sämre hälsa och motionerar mindre än svenska. Nutritionisten Marita Södergren förespråkar positiv särbehandling för att få fler att börja.

Hälsovinsterna associerade med motion är stora, och de som rör på sig minst har mest att vinna på att börja. Men fysisk aktivitet är inte bara ett val för individen utan har även med födelseland att göra, visar ny forskning.

I en studie vid Karolinska institutet lät nutrionisten Marita Södergren 6 500 deltagare – födda i Sverige, Finland, Chile och Irak – i åldrarna 18–65 år besvara frågor om sin fysiska aktivitet och sin självskattade hälsa.

Resultaten visade att de svenskfödda kvinnorna var den mest aktiva av de studerade grupperna. Något som ligger i linje med amerikanska studier, vilka visat att infödda kvinnor är mer fysiskt aktiva än invandrade.

Minst aktiva var kvinnor födda i Irak, där 50 procent rapporterade att de knappt rör sig under sin fritid och 35 procent att de inte når rekommendationen om en halvtimmes fysisk aktivitet av måttlig intensitet per dag.

Enligt Marita Södergren visar resultaten att en viktig motionsfrämjande faktor är socialt stöd, något som svenskfödda fått sedan barnsben men som inte i samma utsträckning kommit utlandsfödda till godo.

– Jag tror att det svenska samhället är så vant vid att folk tar sig fram själva. Vi bygger motionsspår och idrottsanläggningar så vet folk vad man ska göra, men för dessa grupper måste man börja från steg noll. Att man inte bara skriver nybörjargympa på schemat utan har små grupper och lär ut kroppskännedom, att man tar sig tid att svara på frågor som kanske verkar självklara för oss, som ”kan hjärtat explodera när man tränar?”

Marita Södergren anser att landstingen har ett egenintresse av att alla grupper i samhället är fysiskt aktiva, och borde utforma särskilda hälsofrämjande aktiviteter för dem som av olika anledningar har svårt att utnyttja det befintliga utbudet. Det kan exempelvis handla om att erbjuda simträning i smågrupper med bara kvinnor, eller andra aktiviteter som är anpassade till kulturella konventioner och kunskapsnivå. För något som förenar samtliga studerade grupper är att viljan att motionera är stor, menar Marita Södergren.

– Det stämmer. Dels har de upptäckt möjligheten i Sverige, sedan har kopplingen mellan fysisk aktivitet och hälsa blivit väldigt aktuell över de senaste tio åren, även i deras hemländer händer det ju saker på det här området. De har ju satellit-tv och följer utvecklingen, och de vill verkligen motionera, men hur börjar man?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rökning dödar – fortfarande

Allt färre röker i Sverige, men fortfarande kostar tobaksrökningen samhället mångmiljardbelopp och orsakar tusentals dödsfall. Varje år. Inför den årliga tobaksfria dagen kampanjar Världshälsoorganisationen för att fler länder ska införa avskräckande bilder på cigarettpaketen, vilket får stöd av Folkhälsoinstitutet.

Fria Tidningen

Mikroskopiska muterande mördarmaskiner

Vi är omgivna av virus, i medierna och populärkulturen liksom överallt där vi rör oss. Den oro och fascination de väcker är förståelig. Dessa icke-cellulära agenters enda drivkraft är att reproducera sig, vilket bara kan ske på bekostnad av annat liv. Samtidigt är risken för ett globalt skräckscenario långt ifrån så stor som larmrapporterna ger sken av.

Fria Tidningen

Så solar du säkert i sommar

Efter en lång och mörk vinter är värme och ljus efterlängtat, men med strålande sol följer också skadlig uv-strålning. FRIA guidar till hur du solar säkert i sommar.

Fria Tidningen

Luftföroreningar kan ge låg födselvikt

Barn till mödrar som bott längs större trafikleder under graviditeten har lägre födslovikt. Kvävedioxid och sotpartiklar från bilavgaser är bovarna i dramat enligt en ny amerikansk studie.

© 2025 Fria.Nu