Stockholms Fria

Vänsterpartiet frågar förorten om råd

Förortsborna måste få komma till tals, tycker vänsterpartiet. Några riksdagsledamöter turnerar nu genom storstädernas ”problemförorter” för att diskutera bostads- och arbetssituationen.

Den 30 mars besöker projektet Fråga förorten Rinkeby. Riksdagsledamöterna Kalle Larsson, Torbjörn Björlund, Nooshi Dadgostar från Ung Vänsters förbundsstyrelse och Sofia Johansson som är politisk sekreterare i riksdagen deltar.

– Vi är trötta på att de som bor i förorten stängs ute från politiken. Det duger inte att åka dit en gång för att skaka hand. Då har man inte fattat någonting, säger Kalle Larsson som är projektansvarig.

I onsdags besökte de Hjällbo, i Göteborg, och den 16 mars kommer de till Rosengård i Malmö. I slutet av mars är det alltså Rinkeby som står på tur och det är arbetsmarknadssituationen som ska diskuteras.

– De som bor i förorten befinner sig oftast långt från arbetsmarknaden. Inte på grund av att de själva drar sig undan utan på grund av diskriminering. Och nu är det ännu allvarligare på grund av den finansiella krisen som vi genomlider. Det är oroande vad som händer med samhällsutvecklingen när stora grupper inte får tillgång till arbetsmarknaden.

Meningen är att träffa dem som arbetar med arbetsmarknaden men också dem som berörs direkt och låta dem komma med förslag och tips på vad som kan förbättras.

– Det viktigaste är kvällsmötet då privatpersoner deltar. Under de senaste mötena, som har handlat om bostadspolitik, har vi fått mycket förslag. Men det är också många som har berättat om sin egen situation. Då kan vi fylla på argumentationerna med bilder från verkligheten.

Projektets möten sammanställs i en rapport där det framgår hur läget ser ut och vad som måste förbättras. Förortsbornas röster kan både omvandlas till exempel men också till konkreta förslag. Men om projektet kan uppfylla deras krav eller inte är svårt att svara på nu.

– I vilken omfattning politiska förändringar sker beror självklart på nästa val.

Fråga förorten drog igång för drygt ett år sedan. Rinkeby, Rosengård och Angered har besökts en gång tidigare. Då var det bostadssituationen som diskuterades.

– På tidigare möten har det kommit fram förslag på att det måste byggas fler lägenheter som folk har råd att bo i. Det här har vi lyft fram tidigare och har med i rapporten men det är viktigt att förändringarna inte bara sker i problemförorterna.

Kalle Larsson säger att rapporten inte bara är till för att skapa förändring i de förorter som de besöker. Vänsterpartiet vill till exempel satsa på att bygga fler hyresrätter i rikare områden och på det sättet undvika att skapa områden som stängs ute från resten av samhället.

Förra gången projektet vistades i Rinkeby besökte de bland annat familjecentralen och Rinkeby äldrecentrum. På kvällen hölls ett öppet möte i Folkets hus där omkring 40 personer deltog, från föreningar och organisationer men också privatpersoner.

– I början märkte vi att människor var avvaktande. Men efter ett tag blev samtalen mer öppna när de märkte att vi ville höra vad de har att säga.

Rinkeby, Rosengård, Hjällbo och Angered är de förorter som projektet kretsar kring och som åter ska besökas.

– Det är ju lite klassiskt att vi har valt de förorterna som medierna har valt att lyfta fram. Men därför kan vi också visa skillnaden på hur det beskrivs i media och hur det faktiskt är att bo där. Och jag föredrar att man besöker samma områden. Då kan man göra en mer seriös och grundlig rapport.

Men Kalle Larsson är rädd för att människor som har viktiga tankar och funderingar väljer att inte dyka upp på mötena.

– Det svåraste nu är inte att få människor att tycka utan att få dem att tro på en förändring.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu