Hetero är årets hbt-tema
Hetero är temat för årets Stockholm Pride. Festivalens aktiviteter kommer att belysa hur heteronormativitet påverkar i synnerhet homo- och bisexuella men även heterosexuella i vardagen. Nytt för i år är Pride Garden i Kungsträdgården som ska fungera som ett skyltfönster för hela festivalen.
Stockholm Pride går av stapeln den 27 juli till den 2 augusti i år. Sedan starten 1998 har Stockholm Pride vuxit till att bli en av Stockholms största och mest uppskattade festivaler och det största Pridefirandet i Norden. I år liksom tidigare år har Pridefestivalen ett tema för att belysa olika problemområden för homo- och bisexuella samt transpersoner.
– Mycket av det vi kämpat för under tidigare år, som till exempel en samkönad äktenskapslagstiftning har gått igenom. Därför har vi år fokuserat på hur hbt-personer bemöts i vardagen, säger Jonah Nylund, ordförande i den idéella föreningen Stockholm Pride som organiserar festivalen.
I år ska temat Hetero genomsyra alla aktiviteter i Pridefestivalen för att belysa hur heteronormativitet påverkar både heterosexuella och i synnerhet hbt-personer i vardagen.
Det handlar om oskrivna regler om hur människor får uttrycka sitt kön och sexuell läggning. Samhället tar för givet att människor föds till antingen en pojke eller flicka och vi förväntas därefter uppträda enligt givna könsroller och attraheras av det motsatta könet.
– De här föreställningarna begränsar särskilt hbt-personers livsutrymme påtagligt, säger Jonah Nylund.
Han berättar att hbt-personer ständigt måste välja mellan att följa sin natur eller att anpassa sig efter heteronormen. Det kan handla om hbt-personers möjligheter att leva som de vill i sitt eget hem. Om de vågar kyssas när grannarna ser det och hur de reagerar i sådana fall.
Eller om man ska våga hålla den man älskar i handen och därmed riskera att en arbetskamrat får syn på en på gatan. Det kan också handla om att rädsla kan styra valet av arbetsplats när en person undrar hur arbetskamrater ska reagera om de får reda på att man är en hbt-person.
– Många är rädda för att bemötas med tystnad på kafferasten, om man väljer att berätta vad man gjort med sin partner under den föregående helgen, till exempel.
Jonah Nylund säger att om en person bryter mot de oskrivna regler som finns gällande kön och sexuell läggning hamnar personen lätt i en situation där den riskerar att bli ifrågasatt eller uttittad. Valet mellan att följa sin natur eller heteronormen kan också i extrema fall handla om en riskbedömning för att undgå misshandel. Gemensamt för dessa ständiga val är att de är emotionellt påfrestande.
– Hbt-personer hamnar ständigt i konflikt med sig själva i valsituationen.
För att uppmärksamma dessa subtila problem kommer Stockholm Pride för första gången i år att arrangera Pride Garden i Kungsträdgården, med scenprogram och utställare.
– Det ska fungera som ett skyltfönster för Stockholm Pride för att nå ut till andra än den vanliga publiken. Det är genom diskussioner och dialoger vi kan förändra attityder.
Han menar att även de flesta heterosexuella någon gång har handlat könsöverskridande även om de inte reflekterat över det i sådana termer. Det kan handla om pojken som styltar omkring i sin mammas högklackade skor eller klänning.
– Även heterosexuella drabbas av dessa könsstereotyper som begränsar människors livsutrymme.
I övrigt är inte programmet spikat ännu för årets Stockholm Pride. Men Pride Park kommer som vanligt att vara i Tanto och Pride House i Kulturhuset och Stadsteatern. Det kommer också att vara olika aktiviteter på muséer och på stan, och naturligtvis arrangeras även den omåttligt populära Prideparaden.
– Planeringen pågår för fullt. Exakt vad årets festival kommer att innehålla återstår att se.