Stockholms Fria

Landstinget kan bli kärleksfullare

Det räcker inte med att pryda bussar med regnbågsflaggor under Pride, för att Landstinget ska kalla sig hbt-vänligt. Det anser Miljöpartiet i Landstinget, som tagit fram nya förslag.

– Vi har fått brev till vårt kansli från personer som är öppna med sin sexuella läggning eller könsidentitet och som anser sig ha blivit illa bemötta i vården, säger Eva Maj Anding (mp), gruppledare.

Hon säger att diskrimineringen av homo-, bisexuella och transpersoner, hbt-personer, ofta inte är avsiktlig utan beror på okunskap.

Därför har miljöpartiet under våren tagit fram ett tiopunktersprogram som ska leda till motioner under hösten. Där föreslår man att landstingsenheter ska kunna hbt-certifieras efter att personalen har genomgått en utbildning.

– Vi ska diskutera med RFSL och andra berörda organisationer hur utbildningen ska se ut. Psykhälsan som erbjuder psykiatrisk verksamhet för hbt-personer ska sedan stå för utbildningen.

Även mödravårdscentraler ska kunna erbjuda en specifik HBT-kompetens, liksom IVF-mottagningar som behandlar barnlöshet med bland annat provrörsbefruktning. Dessutom vill man ge mer resurs till de enheter som utför könsbyten och införa etiska rutiner för nyfödda där oklarhet råder om könstillhörighet.

– Vi vill att personer med oklar könsidentitet ska få stöd och själva kunna bestämma vilket kön de vill tillhöra och inte opereras direkt så som det kan ske i dag.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Stockholms Fria

Hetero är årets hbt-tema

Hetero är temat för årets Stockholm Pride. Festivalens aktiviteter kommer att belysa hur heteronormativitet påverkar i synnerhet homo- och bisexuella men även heterosexuella i vardagen. Nytt för i år är Pride Garden i Kungsträdgården som ska fungera som ett skyltfönster för hela festivalen.

Stockholms Fria

Europride gör Stockholm till ett enda stort festivalområde

Pride

Festivalen Europride 2008 är i full gång. För många är höjdpunkten Prideparaden som startar i dag klockan 13.00. I år har ännu fler deltagare anmält sig till paraden, som ständigt växer. Fria Tidningar har pratat med arrangören Stockholm Pride.

Folkpartiet vill regnbågsmärka vården

Att homo- och bisexuella samt transpersoner diskrimineras inom vården vill folkpartiet sätta stopp för. Man föreslår att hbt-kompetensen höjs hos alla vårdgivare och att vissa mottagningar hbt-certifieras. Dessutom vill man starta en våldtäktsmottagning för män.

Stockholms Fria

Samtliga åtalade för pridevåld dömda för hatbrott

Det blev fällande domar för samtliga nio åtalade för upploppet och misshandeln i samband med Pridefestivalen i Stockholm i augusti förra året då festivaldeltagarna attackerades på Slottsbacken. Marc Abrahamsson, ordförande i Nationaldemokratiska ungdomsförbundet dömdes till det strängaste straffet på fängelse i ett år och sex månader.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu