• Pridetåget attackerades på slottsbacken förra året
Stockholms Fria

Samtliga åtalade för pridevåld dömda för hatbrott

Det blev fällande domar för samtliga nio åtalade för upploppet och misshandeln i samband med Pridefestivalen i Stockholm i augusti förra året då festivaldeltagarna attackerades på Slottsbacken. Marc Abrahamsson, ordförande i Nationaldemokratiska ungdomsförbundet dömdes till det strängaste straffet på fängelse i ett år och sex månader.

På fredagen dömde Stockholms tingsrätt fyra av de nio åtalade till fängelse i mellan tio månader och ett år och sex månader för grov misshandel och våldsamt upplopp. Övriga åtalade dömdes antingen till villkorlig dom och samhällstjänst eller till vård inom socialtjänsten. De åtalade var mellan 17 och 26 år gamla. Sex av de nio är medlemmar i högerextrema nationaldemokraterna, enligt partiets hemsida.

– Vi är glada över domarna, framför allt för att alla blev fällda och att det klassats som hatbrott. Sedan kan man tycka att straffen blev för milda, men det tror jag har att göra med att de dömda är relativt unga, sager Nicke Johansson, pressansvarig på Pride.

Den som fick den hårdaste domen var Marc Abramsson, ordförande i nationaldemokraternas ungdomsförbund. Han står på plats nummer tolv på nationaldemokraternas valsedel till EU-parlamentsvalet. Han dömdes till fängelse i ett år och sex månader.

På eftermiddagen den 2 augusti förra året attackerade Marc Abramsson, enligt Stockholms tingsrätt, tillsammans med ett antal kamrater Pridefestivalens karnevals-tåg bland annat genom att kasta glasflaskor på deltagarna vid Stockholms slott.

'Mycket talar för att Marc Abramsson haft en ledande roll i sammanhanget. Han är ordförande i NDU och han talade också i megafon vid tillfället', skriver rätten som dock konstaterar att det inte är styrkt att Abramsson var anstiftare eller anförare för det våldsamma upploppet.

Polisens spaningsfotografier från platsen visar hur Marc Abramsson ropar i en vit megafon till sina kamrater.

Enligt rätten deltog han en stund senare i misshandeln av Pridefestivalens pressassistent Facundo Unia, en misshandel som enligt kammaråklagare Karin Engberg var särskilt hänsynslöshet och rå.

Mellan 10 och 20 personer tros ha deltagit i misshandeln.

– De sparkade och slog mig i huvudet och över hela kroppen. Varje gång jag försökte ställa mig upp slog och sparkade de ner mig. Käken gick ur led, blodet rann ur munnen och till slut tuppade jag av, berättar Facundo Unia för TT.

Han fördes i ambulans till sjukhus där han stannade några dagar för vård. Han lider fortfarande av sviterna av misshandeln

– Jag har dålig balans och fel på synen. Jag tycker inte att straffen är nog hårda sager Facundo Unia till TT.

Marc Abramsson förnekade i tingsrätten att han deltagit i misshandeln och ska överklaga domen. För tingsrätten berättade han att han tillsammans med andra medlemmar ur NDU stod på Slottsbacken för att delta i en i en politisk manifestation.

– Vi var där för att visa vi är emot homoadoptioner, när vi blev angripna av maskerade personer som kastade saker på oss, sager han till TT.

På nationaldemokraternas hemsida står det att medlemmarna enbart utnyttjade rätten till nödvärn efter att ha blivit attackerade av vänsterextremister och anarkister.

Torbjörn Ekblom, kommissarie vid Säkerhetspolisen, säger att det inom både sverigedemokraterna och nationaldemokraterna finns personer som begår brott.

– Inom NDU finns det personer som begår brott med rasistiska, antisemitiska eller homofoba förtecken, säger Torbjörn Ekblom till TT.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Stockholms Fria

Hetero är årets hbt-tema

Hetero är temat för årets Stockholm Pride. Festivalens aktiviteter kommer att belysa hur heteronormativitet påverkar i synnerhet homo- och bisexuella men även heterosexuella i vardagen. Nytt för i år är Pride Garden i Kungsträdgården som ska fungera som ett skyltfönster för hela festivalen.

Stockholms Fria

Landstinget kan bli kärleksfullare

Det räcker inte med att pryda bussar med regnbågsflaggor under Pride, för att Landstinget ska kalla sig hbt-vänligt. Det anser Miljöpartiet i Landstinget, som tagit fram nya förslag.

Stockholms Fria

Europride gör Stockholm till ett enda stort festivalområde

Pride

Festivalen Europride 2008 är i full gång. För många är höjdpunkten Prideparaden som startar i dag klockan 13.00. I år har ännu fler deltagare anmält sig till paraden, som ständigt växer. Fria Tidningar har pratat med arrangören Stockholm Pride.

Folkpartiet vill regnbågsmärka vården

Att homo- och bisexuella samt transpersoner diskrimineras inom vården vill folkpartiet sätta stopp för. Man föreslår att hbt-kompetensen höjs hos alla vårdgivare och att vissa mottagningar hbt-certifieras. Dessutom vill man starta en våldtäktsmottagning för män.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu