Göteborgs Fria

Hallå där America Vera-Zavala

Vänsteraktivisten och dramatikern America Vera-Zavalas vars pjäs Etnoporr har turnépremiär på Pusterviksteatern i dag.

America Vera-Zavala har varit politiskt aktiv i bland annat vänsterpartiet och Attac sedan början av 1990-talet. Hon har skrivit flera böcker, senast Ett Annat Sverige är Möjligt (2006), samt tre pjäser - debuten Concha tu madre (2007), Etnoporr och Jävla finnar (2008).

Vad handlar Etnoporr om?

– Den handlar om en tjej som heter Aisha som är 22 år och som vill vinna Idol och vill göra politisk och sexuell revolution i förorten.

Varför skrev du pjäsen?

– Dels för att jag inte vill se fler unga svenska tjejer som även är muslimer växa upp i ett samhälle där det tvingas utså idiotiska fördomar om etnicitet och förorten.

– För att hela det paketet av krig, tortyr och rasism mot framförallt muslimer som har kommit efter den elfte september.

– Och för att göra ett inlägg i hedersvåldsdebatten där man aldrig reder ut begreppen, att det återkommer slarviga utryck om det finns en "hederskultur" i Mellanöstern.

Vad menas med titeln etnoporr?

– Det är Aishas anklagelse mot samhället, om hur journalister kommer ut och vill att det ska vara kravaller i förorten för det är en spännande dramaturgi.

– För mig är det ett begrepp för hur samhället etnicitetsstämplar sociala problem. De flesta problem i förorten är sociala, men istället för att säga vad det egentligen handlar om, som till exempel fattigdom och arbetslöshet, så etnicitetsstämplar de.

Kommer du fortsätta satsa på dramatiken eller fokusera mer på politiken?

– Mina pjäser är ju extremt politiska, finns ingen motsats med att vara dramatiker och politiskt aktiv.

– Jag har inte jobbat partipolitiskt på flera år nu och vill helst av allt vara dramatiker, att skriva och jobba med community teater.

Hur känns det att se ens politiska idéer gestaltas på scen?

– Det är väldigt kul. Till skillnad från att skriva böcker så är teater ett kollektivt arbete, när jag är klar så påbörjas ett annat arbete.

Fakta: 

Etnoporr spelas 15–17/1 kl 19, cirka 1 tim, 140/100 kr, Pusterviksteatern, Järntorget

Efter föreställningen hålls samtal och seminarier:

15/1: Hellen Smitterberg och Nabila Abdul Fattah samtalar om maktens besök i förorten.

16/1: Seminarium 1 -- När blir det kravaller i förorten? Moderator: America Vera-Zavala.

17/1: Seminarium 2 -- Mödomshinnor, handskakningar, slöjor och heder. Moderator: America Vera-Zavala

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Egyptens filmare bryter tystnaden

Ett av huvudteman på årets Göteborgs filmfestival är arabisk film. Idén uppstod på fjolårets festival som pågick samtidigt som den revolutionära gnistan tändes i arabvärlden. Fria går på ett samtal med två egyptiska regissörer som numera är aktivister. ”Nu fortsätter kampen för det fria ordet, militärens censur kommer ersättas av en islamistisk censur”, säger Mohamed Diab.

Fria Tidningen

GFT guidar i festivaldjungeln

På lördag släpps biljetterna till 35:e Göteborg International Film Festival. GFT har plöjt programmet och tipsar om filmerna som verkar mest lovande och annat som händer under de elva festivaldagarna som lyser upp i vintermörkret.

Göteborgs Fria

Hallå där Emil Jensen

Artisten, estradpoeten och skådespelaren Emil Jensen ger en stödkonsert för gömda flyktingar på Kulturhuset Underjorden nu på lördag.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu