• Fanny Ambjörnsson är forskare vid Centrum för Genusstudier, Stockholms universitet.
Göteborgs Fria

Klargörande bok om queerbegreppet

I Vad är queer? beskriver Fanny Ambjörnsson begreppet queer och dess historiska utveckling.

På bokmässan för ett år sedan lanserades en bok om så kallade 'levande bibliotek'. Det är en samtalsform som går ut på att man under en begränsad tid, exempelvis en halvtimme, får låna med sig en person ungefär som man skulle låna med sig en bok.
Boken, eller rättare sagt personen, ska representera en företeelse eller person som människor i allmänhet hyser fördomar mot. Det kan vara allt ifrån muslimer, hiv-positiva, flator eller heteromän. Jag var en av dessa böcker och min bok hade titeln Queer. Genom de samtal som fördes så fick jag en chans att ge min version av uttrycket queer samt höra lånarnas bild av ordets betydelse.

Det senare visade sig vara väldigt intressant. Det förutsattes allt ifrån att jag var lesbisk till att jag bytt kön, och inställningen löpte över hela spektrat från stark skepsis till närmast hyllning.
Under årets bokmässa hoppas jag att boken Vad är queer? får den uppmärksamhet den förtjänar. Den nyutkomna guiden har nämligen potential att locka queerbegreppet ut ur den garderob av lättsmällt underhållning alternativt akademiska abstraktioner där det hittills befunnit sig.
För som Ambjörnsson skriver; Queer må ha tagits emot med relativt öppna armar i Sverige, men när det nystartade partiet F! propagerar queer politik såsom en könsneutral äktenskapsbalk och en förändring av namnlagstiftningen så att flickor ska kunna heta pojknamn och vice versa, så väcker det en massa upprörda känslor samt förakt. När queer inte handlar om Fab 5 eller folkkära riksbögar, vad handlar det då om?

Brottet mot normen är det centrala menar författaren, och då särskilt brottet mot sexuella normer, strukturer och identiteter. Istället för att rikta ljuset mot de personer och sexualiteter som ses som avvikande så riktar queer ljuset mot det påstått 'normala'. Och istället för att dela upp människor i hetero och homo, kvinna och man, så uppmanar queer oss att se bortom uppdelningarna.
Hur kommer det sig att heterosexualitet framställs som den mest önskvärda formen av samlevnad i vårt samhälle? Hur skapas normerna, hur upprätthålls de, och vad får de för konsekvenser?
Med ett enkelt och tydligt språk vägleder Ambjörnsson genom den djungel av skilda ämnen som hör queerbegreppet till. Som läsare får man tillgång till allmänna fakta om bland annat queerordets ursprung, historik, teoretiska bakgrund och företrädaren Judith Butler.
Men också mer specifika frågor får plats, som vad den egentliga skillnaden är mellan radikalfeminister, queerfeminister och sexradikaler. Hon tar också upp viktiga ämnen som trans- och intersexualism.

Utöver den språkliga tillgängligheten så har boken sin största styrka i de exempel Ambjörnsson tar upp. Genom att peka på hur ensamstående heterosexuella män i Norrlands inland faller utanför den osynliga heteronormens direktiv, genom en queer läsning av Sagan om ringen.
Genom exempel från den egna avhandlingen I en klass för sig, lyckas hon skickligt illustrera vad queer är och hur det kan belysa vardagslivet. Men queer är mer än bara en teori och ett analysredskap. Det kan också användas i praktiken och brukar bygga på konfrontation, ironi, civil olydnad och direktaktion skriver författaren.

I slutet av boken publiceras ett utdrag från det queerfeministiska aktivistnätverket 'Queer Undergrounds' hemsida. Där kan man låta sig inspireras till att börja använda det könsneutrala ordet 'hen' istället för hon och han. Eller varför inte ironisera i den könssegregerade toalettmiljöns anda, och måla bänkar rosa respektive blå med stora skyltar bredvid: 'women only / men only'.

Fakta: 

Vad är queer?
Författare: Fanny Ambjörnsson
Förlag: Natur och Kultur

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

På jakt efter en annan syn på manlighet

Vad hände egentligen med den mansrörelse som på 70-talet hävdade mannens rätt att vara mjuk? Velourpappor och mjukismän är föremål för avhandlingen Befria mannen! skriven av Helena Hill, idéhistoriker vid institutionen för historiska studier vid Umeå universitet.

På jakt efter en annan syn på manlighet

Vad hände egentligen med den mansrörelse som på
70-talet hävdade mannens rätt att vara mjuk?
Velourpappor och mjukismän är föremålet för avhandlingen Befria mannen! skriven av Helena Hill,
idéhistoriker vid institutionen för historiska studier
vid Umeå universitet.

Göteborgs Fria

Horstigma och makten över sanningen

Porr är kvinnoförnedrande, prostitution en tvångslösning för kvinnor i ytterst desperata livssituationer, och per definition en form av våldtäkt. Så är det alltid. Detta vet jag. Hur då? Någon har talat om det för mig. Vem då? De prostituerade själva? Flickan på Slitz framsida?
Boken Porr, horor och feminister av Petra Östergren skakar om mig som få böcker gjort, som ingen svensk feministisk bok gjort sedan Fittstim och Under det rosa täcket på 1990-talet.

Göteborgs Fria

L som i lesbisk

Vart tog ordet 'lesbisk' vägen? Tiina Rosenberg ger svaret i sin nya bok.

Göteborgs Fria

Ett fascinerande tidsdokument från Birgitta Stenberg

'Nu far jag ut i världen tillsammans med min älskade. Nu börjar allting om på nytt.'
Orden är artonåriga Carolls just när hon är i färd med att lämna Paris tillsammans med sin amerikanska älskarinna Martha. I Birgitta Stenbergs roman Fritt förfall målas vackra beskrivningar av femtiotalets Capri , både i ljuvt technicolor och i skarpare realistiska färger.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu