Fria.Nu

Hallå där, frilansjournalisten Ülkü Holago...

... som JO-anmäler polisen efter händelserna i Salem utanför Stockholm i lördags.

Varför JO-anmäler du polisen?

- Det jag vänder mig emot är det sätt man har förhindrat människor från att ta sig till en tillståndsgiven demonstration. Jag vill att justistitieombudsmannen prövar om frihetsberövandet är ett brott mot den grundlagsstiftade mötesfriheten.

Vad hände i lördags?

- Jag tog ett pendeltåg som gick ungefär 11.30 från Södra station. Jag åkte dit i egenskap av frilansjournalist för att bevaka händelserna. Med på samma tåg fanns, förutom kravallpolis, ett stort antal personer som verkade vara på väg till Nätverket mot rasisms demonstration i Salem. Väl i Rönninge klev alla av, för att genast omringas av polisen. Från det ögonblicket var samtliga frihetsberövade. Vi stod där utan någon som helst information om varför vi var kvarhållna, eller hur länge vi skulle behöva stå där.

I din anmälan kommer du att ta upp att polisen ljugit - när menar du att det inträffade?

- Den enda information som kom från polisen efter ett tag var påminnelser om maskeringsförbud, att tågtrafiken var inställd på grund av ordningsproblem, och så småningom att den som frivilligt lät sig visiteras skulle få lämna perrongen. Hela tiden hade jag kontakt med kollegor på SvD och andra journalister som befann sig utanför stationen. De berättade att polisen sagt till dem att det gick bra att gå om man ville. Jag testade på en gång och frågade om jag kunde gå, men polisen sa bara ”Det är klart att du inte kan”.
- De som blev visiterade fick inte heller gå, de blev direkt förda till bussar utanför stationen, vilket mina kollegor utanför bekräftade. Trots att de hade ställt upp på visitation kunde de alltså inte gå till den demonstration de hade kommit för. Bussarna släppte senare av folk i Norrtälje och Södertälje.
- Polisen sa även till journalister att tåget som majoriteten av oss senare blev bortforslade på från Rönninge var en service för dem som ville tillbaka in till stan. Så var det inte.

Hur kom du från perrongen?
- Eftersom det aldrig blev min tur gick jag fram till polisen och begärde att få bli visiterad för att kunna lämna perrongen. Men medan jag väntade på att få bli visiterad så rullade det in ett tomt tåg på stationen. Och vi blev alla bryskt påförda på det här tåget. Själv försökte jag fotografera och dokumentera vad som hände med dem som var kvar på perrongen. En kravallpolis drog bort mig och sa åt mig att sitta ner. Jag sa att jag som journalist dokumenterade det här och drog ner övre pendeltågsfönstret och fortsatte att fotografera från min plats. Då skrek han: ”Är du vuxen, eller? Sätt dig ner”.
- Sedan så började då en tågresa genom stan, norrut, vi fick ingen information om vart vi var på väg någonstans. Polisen kallade tåget ”en rullande arrest”. Sedan, när tåget stannade i Sollentuna sade polisen att vi hade varit kvarhållna på grund av ordningsproblem och att vi var avvisade från Sollentuna station. Vi fick alltså inte ta pendeltåg därifrån.
- När vi en och en fördes av pendeltåget fick vi uppge våra namn, men behövde inte visa legitimation. De sa att vi alla var misstänkta för ordningsstörning. Sedan vilket klockslag? frågade jag. Men det kunde de inte svara på.

Såg du något bråk, vilket polisen uppgav var anledningen till att de spärrade av perrongen i Rönninge?
- Jag klev av tåget längst bak och såg ingen ordningsstörning, jag vet inte heller när den ska ha inträffat eller vilken händelse man syftar på. Under något tillfälle kastades smällare och en bengalisk eld.
- Min upplevelse från perrongen domineras av att det var en mild och tålmodig grupp människor som trots en trängd situation gjorde sitt bästa av den.
- Jag är inte heller intresserad av att diskutera om någon slängt en smällare eller ett paket juice på polisen. Det är inget skäl för polisen att hindra hundratals människor från att utöva sin grundläggande rätt att demonstrera. Ingen individuell prövning har gjorts av oss som hindrades att ta oss till en tillståndsgiven manifestation.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ung Vänster ordnar digitalt självförsvar

På torsdag anordnar Ung Vänster självförsvarskurser över hela landet. Men det handlar inte om fysiskt självförsvar, utan ett digitalt försvar mot Datalagringsdirektivet, DLD, som antogs av riksdagen i onsdags.

Fria Tidningen

Tvångssteriliseringar olagliga enligt ny dom

Kravet på tvångssterilisering vid ett juridiskt könsbyte strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna i Europakonventionen och är därför olagligt, enligt en dom från förvaltningsrätten. Samtidigt föreslår regeringen en lagändring nästa år.

Fria Tidningen

”Alla tjänar på allianser”

Sissela Nordling Blanco är ett av Feministiskt Initiativs, Fi:s, tre språkrör. Hon arbetar för att införa en jämställdhetsfond för att minska lönediskrimineringen av kvinnor.

Fria Tidningen

”Hoten och våldet växer”

Lönerna är viktigast för feminismen, men det som oroar nu är hätskheten som blommat upp, säger journalisten Anna-Klara Bratt.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu