Fria Tidningen

Ung Vänster ordnar digitalt självförsvar

På torsdag anordnar Ung Vänster självförsvarskurser över hela landet. Men det handlar inte om fysiskt självförsvar, utan ett digitalt försvar mot Datalagringsdirektivet, DLD, som antogs av riksdagen i onsdags.

Datalagringsdirektivet, som Fria Tidningen gick igenom i onsdagens nummer, har fått massiv kritik ur ett integritetsperspektiv. Torsdagen den 29 mars anordnar Ung Vänster en digital självförsvarskurs mot lagringen av datatrafikuppgifter, bland annat i Stockholm och Göteborg.

–Vi ordnar kursen för att vi är i en situation där man inte längre kan lita på att makthavare sätter våra intressen i förrummet, då måste vi hitta ett sätt att skydda dem, säger Ung Vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg.

Han påpekar att det måste finnas en avvägning mellan intresset att kunna spåra vilka som begått grova brott och den personliga integriteten.

–För övervakning ska det finnas en brottmisstanke från början, det gör det inte här. Det handlar om massövervakning.

Peter Sunde, en av Pirate Bays grundare och nätaktivist, är en av dem som håller i kursen i Stockholm. Med kursen vill han visa att de nya lagarna är lätta att kringgå, bara man har lite kunskap.

–Lagarna är meningslösa mot det man vill komma åt med dem. Det visar att politikerna inte har kunskap om hur det funkar på internet.

Kursen kommer att bestå i två olika delar.

– Vi tänker gå igenom vilka lagar som begränsar nätfriheten, som Ipred, FRA, Acta, en del censurlagar, som barnporrdirektivet. Internet är inte så fritt som man brukar prata om, det sker successivt en allt större begränsning, säger Peter Sunde.

Den andra delen består av en mer praktisk del.

– Vi kommer att gå igenom vilka verktyg som finns, både gratisverktyg och tjänster från företag, kryptering av e-post och varför man ska använda det och hur det funkar, vpn-tunnlar med mera. Vi kommer också att gå igenom Tor, som var ett av de viktigaste instrumenten för att få ut information under arabiska våren.

Vad gäller telefoni är det svårare att anonymisera sig.

– Där har man inte så mycket möjligheter, telefonin är ganska körd. Man kan använda kontantkort, och skaffa en telefon som inte är registrerad. När telefonin går över till nätet så kommer det att bli mycket lättare att skydda sig, säger Peter Sunde.

Varför är det viktigt att lära sig hur man blir anonym?

–Jag brukar titta historiskt på saker. Politisk hade vi till exempel för trettio år sedan aldrig trott att Moderaterna skulle vara vid makten i dag. Du kanske inte har något att dölja just nu, men om Sverigedemokraterna plötsligt har makten så kanske du har det. Om du är homosexuell, till exempel, är det du eller någon annan som ska bestämma att du ska avslöja det? Om du är orolig att du fått en sjukdom, varför ska staten veta det om dig?

Är ni inte oroade för att om fler anonymiserar sig leder det till att lagarna skärps?

–Tekniskt sett kommer man aldrig att kunna stänga ner tjänsterna. Det kommer alltid att finnas folk som kämpar för de här sakerna.

Fakta: 

Digitalt självförsvar:

Ung Vänsters kurs i digitalt självförsvar hålls den 29 mars i bland annat Stockholm och Göteborg. I Stockholm håller Peter Sunde, nätaktivist och en av Pirate Bays grundare, och Jonatan Walck, Telecomix, i kursen. Kursen kommer också att webbsändas på Bambuser.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tvångssteriliseringar olagliga enligt ny dom

Kravet på tvångssterilisering vid ett juridiskt könsbyte strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna i Europakonventionen och är därför olagligt, enligt en dom från förvaltningsrätten. Samtidigt föreslår regeringen en lagändring nästa år.

Fria Tidningen

”Alla tjänar på allianser”

Sissela Nordling Blanco är ett av Feministiskt Initiativs, Fi:s, tre språkrör. Hon arbetar för att införa en jämställdhetsfond för att minska lönediskrimineringen av kvinnor.

Fria Tidningen

”Hoten och våldet växer”

Lönerna är viktigast för feminismen, men det som oroar nu är hätskheten som blommat upp, säger journalisten Anna-Klara Bratt.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu