Oklara besked om hiv från Smittskyddsinstitutet
Ett uppmärksammat uttalande från Smittskyddsinstitutet, om att avkriminalisera spridning av hiv, fick regeringen att reagera. Nu backar myndigheten.
Att medvetet smitta, försöka smitta, eller genom vårdslöshet riskera att smitta någon med hiv är enligt lagen liktydigt med grov misshandel eller försök till grov misshandel. Straffskalorna, fängelse i ett till tio år, är desamma oavsett uppsåtet.
Nyligen nekade Smittskyddsinstitutet, SMI, till att på begäran av polisen utföra en så kallad jämförelseanalys, för att försöka identifiera en man som misstänks ha smittat en kvinna med hiv.
Men för första gången vägrade verket, som utfört liknande DNA-analyser i 15 års tid.
I ett brev till Västerorts polismästardistrikt i Stockholm, som citeras av tidningen Dagens medicin, skriver myndighetens generaldirektör Ragnar Norrby: ”Bakgrunden till beslutet är att SMI anser att kriminaliseringen av hiv-smittspridning försvårar ett effektivt preventionsarbete och därmed står i konflikt med regeringens instruktion för Smittskyddsinstitutet.”
Sedan fallet uppmärksammats medialt backar nu SMI. Generaldirektören Ragnar Norrby har, efter att ha kontaktas av folkhälsominister Maria Larsson (kd), lovat att hjälpa polisen.
Han backar även från ståndpunkten att spridning inte ska vara kriminaliserad. Däremot vill han hellre se en reglering inom smittskyddslagen istället för som i dag under brottsbalken, då SMI anser att risken för höga straff försvårar det smittspårande arbetet.
Vänsterpartiet har med anledning av det inträffade anmält folkhälsoministern till konstitutionsutskottet för att utreda om hon gjort sig skyldig till ministerstyre.