Privat barnsjukvård väcker oro
Nu öppnar Martina, Sveriges första privat finansierade barnsjukhus. Kritiken är hård från både höger och vänster, men vd:n Peter Wasmuth försvarar verksamheten, och planerar redan att expandera.
På måndag öppnar barnsjukhuset Martina på Östermalm i Stockholm. Det är den första inrättningen i sitt slag i Sverige, och vården som ges kommer att vara helt privat finansierad. Martina lockar med ”hög tillgänglighet och kort behandlingstid”, och de föräldrar som vill ge sina barn detta kan välja mellan att betala kontant eller teckna en försäkring med Skandia. Försäkringen finns i två varianter. I den som kostar 140 kronor i månaden ingår sjukvårdsrådgivning och rehabilitering. I den dyrare varianten, 308 kronor i månaden, ingår även tillgång till barnsjukhusets lättakut samt planerad läkarvård.
Privata sjukförsäkringar är ingenting ovanligt i Sverige i dag. De kan tecknas hos alla stora försäkringsbolag och försäkringstagarna räknas i hundratusental. Barnsjukhuset Martina är dock kontroversiellt. Barn har inte möjlighet att själva betala försäkringen och kan inte välja att födas hos föräldrar som råkar ha råd. Kritiken mot att välbeställda nu kan betala för en gräddfil i vården har varit hård. Den kände barnläkaren Lars H Gustafsson har tillsammans med andra debattörer hävdat att privat finansierad barnsjukvård strider mot icke-diskrimineringsartikeln i barnkonventionen, där alla barns rätt till ”bästa uppnåeliga hälsa” slås fast.
Från de politiska partierna har kritiken mot barnsjukhuset varit hård.
– Stockholmarna ska inte behöva betala två gånger för vård, först via landstingsskatten och sedan via en privat försäkring. Då är vi inne på en farlig väg, säger Birgitta Rydberg (fp), sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län, till DN.
Oppositionslandstingsrådet Lars Dahlberg (s) menar att privata alternativ som Martina urholkar viljan att finansiera den gemensamma välfärden.
– Människor som tecknar de här försäkringarna kommer att ställa frågan om det är befogat att betala en hög landstingsskatt. På sikt kommer vi att få en tudelning av vården. Det har vi sett i andra länder där det här har brutit igenom, och det är oerhört farligt. Det enda landstinget kan göra för att motverka det är att erbjuda ett tillräckligt bra vårdutbud.
Det problemet ser inte Martinas vd Peter Wasmuth.
– Man ska ju se det här som ett komplement till den landstingfinansierade vården, kapacitetsmässigt och kunskapsmässigt. Det innebär att alla, både de som kommer till oss och de som går till landstinget, kommer få precis lika bra vård.
Han menar att Martinas insatser kommer att komma även dem som inte tecknar försäkring för sina barn till godo. Företagets målsättning är 20 000 patientbesök om året. Om den nås skulle köerna till den landstingsfinansierade vården, som i Stockholm tar emot 180 000 barnbesök om året, kunna kortas.
Martina planerar att expandera. Ambitionen är att redan nästa år öppna mottagningar i Göteborg och Öresundsregionen. Men att privata barnsjukhus, i spåren av Martina, ska växa upp som svampar ser Peter Wasmuth inte framför sig.
– Om det inte sker några större förändringar i politiken tror jag inte att marknaden är så jättestor, men jag tror att det finns plats för 2–3 verksamheter i vår storlek i en stad som Stockholm.
Redan innan barnsjukhuset slår upp sina portar har den första patienten behandlats. En norsk pojke genomgick en operation som i hemlandet hade lång väntetid.
Till Martina är alla välkomna som kan betala. Dock kommer inte alla att kunna försäkra sina barn för den privata vården, försäkringsbolagen väljer bort kostsamma patienter med exempelvis medfödda funktionsnedsättningar. Ett flertal kroniska sjukdomar omfattas inte heller.
Men den avancerade vården är inte heller kärnan i Martinas affärsidé.
– Vi siktar in oss på de lättare åkommorna, säger Peter Wasmuth.