Fria.Nu

Can ger perspektiv på livet

Mustafa Can är en ovanlig skribent i Sverige. Inte bara för att han är född utanför Sveriges gränser, utan också för att han inte är det minsta ironisk. Ofta är han en hårsmån från att trilla rakt ner i klichéträsket, men inte en enda gång faller han över kanten. Kanske beror det på att han skriver direkt från hjärtat, utlämnande och personligt, men samtidigt allmängiltigt.

Tätt intill dagarna handlar om hans mor Güllü, som många svenskar träffade redan 2003 när Can berättade om henne i sitt hyllade sommarprogram. Hösten 2004 får Güllü diagnosen levercirros. De åtta syskonen och fadern turas om att vårda henne hemma i miljonprogramlägenheten utanför Skövde.

Under de många vaktimmarna hinner Mustafa Can grundligt fundera över modern och relationen till henne. Trots att han var populär i skolan skämdes han när mor kom till luciafirandet i sjal medan kompisarnas mammor hade glitter i håret. När kompisarna åt Skogaholmslimpa lagade Güllü myntadoftande grytor och bakade eget bröd. Mustafa Can beskriver mycket rakt och enkelt hur det är att leva i dubbla kulturer så att inte bara nysvenskar kan känna igen sig.

'Jag älskade en främling' skriver han när han inser att han inte känner sin mor, trots att hon alltid vårdat och matat honom. De sista veckorna i hennes liv - och även månaderna efter att hon dött - försöker han lära känna henne. Han sitter vid dödsbädden och försöker få modern att berätta om sitt liv.

Efter begravningen går han runt i den kurdiska byn och frågar mostrar och vänner vem hans mor var. När han bara får höra hyllningar om vilken god och osjälvisk människa hon var blir han till slut irriterad: någon dålig sida måste hon väl ändå ha haft?

Mostern säger något tänkvärt: 'Det är som om människan i ditt land - ja, ditt land eftersom du aldrig flyttar tillbaka hit - har det så väl förspänt att hon måste söka efter sorger som egentligen inte finns, att hon måste finna och fästa en smärta i sin själ för att fylla den med annat än mättnadens belåtenhet, att hon måste vältra sig i uppdiktade, själsliga minnen för att känna att hon överhuvudtaget lever.'

Skildringen av föräldrarnas liv i byn i Kurdistan på 1960-talet låter som en skildring av fattigsverige på 1800-talet. Man kan inte bli annat än ödmjuk av att läsa om hur hårt de arbetade och hur de strävade vidare trots att de förlorade sju barn eftersom de inte hade tillgång till läkare.

Det är svårt att avsluta en bok, och sista kapitlet där modern får tala från andra sidan graven tillför inte så mycket. Men Mustafa Can är ändå värd all den medieuppmärksamhet han får - alla svenskar bör läsa Tätt intill dagarna och få lite perspektiv på sina liv.

Fakta: 

Litteratur
Tätt intill dagarna
Författare: Mustafa Can
Förlag: Norstedts

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fransk ghettoroman av ung debutant

Snacka om tajming. Faïza Guènes (född 1985) debutbok kom ut strax före kravallerna i Paris och blev en stor succé i Frankrike. Nu är det svenskarnas tur att läsa om 15-åriga Doria som lever med sin mor i en ghettoliknande förort utanför Paris. Jag har bara sett dessa bostadsområden på tv, men såvitt jag vet får de våra svenska motsvarigheter att likna Djursholm.

Stockholms Fria

Sorglig och hisnande på samma gång

Cecilia Davidsson har etablerat sig som kritikerälskad novellist. Med sin ordknappa, Raymond Carver-inspirerade stil blev hon en av 1990-talets mest uppmärksammade debutanter. Det sista Cecilia Davidsson gör är att skriva någon på näsan.

Stockholms Fria

En bladvändare, men ingen bra roman

Peter föds i England i början av 1960-talet och får först vid 16 års ålder veta att hans biologiske far är östtysk. Hans mor vet varken vad fadern heter eller om han lever, och järnridån står mellan dem.

Stockholms Fria

Så mysigt att man inte vill att det ska ta slut

Det kanske mest slående med D Muttants kabaré är hur svältfödd man är på någon som talar öppet och ärligt om kvinnlig sexualitet. Detta kan låta underligt i en värld full av'frigjorda' Big Brother-brudar. Men faktum är att 99,9 procent av all den sexexponering vi påtvingas är gjord av och/eller för mannens ögon.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu