Rederierna tackar nej till samarbete mot trafficking
Offer för människo-handel kommer till Sverige med färjorna från östra Europa. Organisationen Ecpat försöker stoppa människohandel. De vill informera på färjorna. Men rederierna vill inte samarbeta med Ecpat. Varje år kommer cirka 400-600 människor till Sverige som offer för människo-handel. Människohandel kallas även trafficking.
Människohandlare lurar folk och fångar dem. De tar med sina offer till andra länder och säljer dem. Offren måste arbeta som slavar, ofta som prostituerade. De flesta människor som säljs i Sverige kommer med färjorna från Östeuropa. Människohandlare säljer ibland sina offer redan på färjan, säger organisationen Ecpat.
Ecpat arbetar mot bland annat människohandel.
Ecpat vill samarbeta med rederierna som äger färjorna. De vill informera om människohandel. De vill också informera om vad rederierna kan göra för att stoppa människohandeln. Men rederierna vill inte samarbeta med Ecpat.
- Rederierna vill inte att man ska tänka på människohandel när man ser deras namn, säger Helena Klingvall på Ecpat.
Men Helena Klingvall tror också att rederierna säger nej för att de inte vet hur Ecpat vill samarbeta. Ecpat vill att en del personal på färjorna ska få utbildning om människohandel. Utbildningen tar cirka en timme. De vill göra informations-material om trafficking. De vill skriva och berätta för alla som åker med färjorna.
- Det är bra för rederierna om alla ser att de inte vill ha människohandel på färjorna, säger Helena Klingvall.
Men rederierna svarar sällan Ecpat. Ett rederi sa att Ecpat skulle tala med en rederi-förening. Föreningen sa att Ecpat skulle tala med de olika rederierna. Det hade de ju redan försökt med. Per-Erling Evensson är ordförande i Passagerarrederiernas förening. Han säger:
- Alla rederier vill stoppa trafficking. Men varje rederi får bestämma hur de vill lösa problemen.
Hur löser rederierna problemen? Per-Erling Evenson säger:
- Alla passagerare ska vara trygga på färjorna. Det är viktig att stoppa brott. Vi samarbetar med polisen och tullen.
Jan Kårström är chef för Viking Line. Han säger att Viking Line har talat med Ecpat.
- Många organisationer och myndigheter vill informera om saker på båtarna. Vägverket, Föreningen mot knark och Folkhälsoinstitutet har tagit kontakt med oss. Vi kan inte låta alla informera på båtarna.
Jan Kårström säger att Viking Line har egna vakter. Vakterna ingriper om de tror att någon gör ett brott. Han tycker inte att passagerare eller vanlig personal ska ingripa. Vakterna har mer erfarenhet, säger han.
- Passagerare kanske ser en vanlig far som reser med sin dotter. De kanske tror att han har fångat henne och ska sälja henne.
Ecpat samarbetar med en del resebyråer och charter-företag. De arbetar för att stoppa människohandel. De arbetar för att stoppa pedofiler som åker till andra länder och har sex med barn.
Ecpat har skrivit regler för resebyråerna och charter-företagen. Företagens personal ska vara utbildad i de här frågorna. Företagen ska också ge information till dem som reser till vissa platser. Ingen dömdes för människohandel i Sverige 2004. Men 20 personer dömdes för liknande brott: frihetsberövande och grovt koppleri. 2003 dömdes elva personer för brott som liknar människohandel. Två dömdes för människohandel.