Rederier nobbar samarbete mot trafficking
Passagerarfärjorna är ett av de vanligaste transportsätten för att föra traffickingoffer från Östeuropa till Sverige. Men trots det vill inte rederierna ens ta emot gratis information om problemet från Ecpat.
Därför har Ecpat försökt att etablera ett samarbete med passagerarrederierna för att informera om detta problem och uppmana till motåtgärder.
Intresset för detta samarbete har dock varit svalt från rederiernas sida.
Samarbetet skulle innebära att arbetet mot trafficking sanktioneras av företagsledningen, att en timmes utbildning genomförs för viss färjepersonal och att informationsmaterial tas fram. Informationsmaterialet skulle göras kostnadsfritt och rikta sig till passagerare och till tänkbara traffickingoffer.
Som mest har Ecpats diskussioner med rederierna resulterat i att rederierna hänvisat till branschorganisationen som i sin tur hänvisat tillbaks till de enskilda rederierna.
Vid ett möte stod utrikesdepartementet som värd för en inbjudan som, på initiativ av Ecpat, skickades ut till samtliga 14 passagerarrederier. Bara ett av rederierna deltog på mötet. Ytterligare ett tackade nej till inbjudan och resterande hördes inte av.
Enligt Per-Erling Evensen, ordförande i Passagerarrederiernas förening, tar rederierna dock trafficking-problemet på allvar.
Enligt Per-Erling Evensen har Passagerarrederiernas förening och dess medlemmar valt att agera mot olika sorters brott genom samarbete med de myndigheter vars uppgift är att förhindra brottsligheten.
Jan Kårström, vd på Viking Line, säger att rederiet har fört dialoger med Ecpat genom Passagerarrederiernas förening. Men han säger att det är svårt att tillmötesgå alla organisationer och intressen som uppvaktar företaget.
Jan Kårström ser ett problem i att vanlig personal och passagerare ingriper vid misstanke om brott.
Enligt Jan Kårström är det därför bättre att företagets egna vakter ingriper.
Ecpat samarbetar sedan länge med en del resebyråer och charterföretag för att hindra trafficking och barnsexturism. Dessa resebyråer och charterbolag följer en viss uppförandekod som Ecpat utarbetat.
Uppförandekoden ställer krav och syftar till att kvalitetssäkra verksamheten, bland annat genom utbildning av personal och information till resenärer på utvalda resmål.
Enligt polisens årsrapport rekryteras offer till trafficking främst från Estland, Lettland, Litauen, Ryssland och Polen. Gärningsmännen kommer främst från Estland, Litauen, Polen och Sverige.
Under år 2004 dömdes ingen person för människohandel i Sverige. Däremot dömdes 20 personer för människohandelsliknande brott, till exempel grovt koppleri och frihetsberövande.
Detta kan jämföras med att det under 2003 dömdes elva personer för människohandelsliknande brott och två personer för människohandel med sexuella ändamål.