• Old Boy - Hämnden är en helt och hållet otrolig film. Men det är faktiskt inte alls ett problem.
Stockholms Fria

Park Chan-wooks hjärtskärande film

Old Boy - Hämnden har en missvisande undertitel. Hämnden i bestämd form singularis beskriver inte närmelsevis det korrekta antalet, även om de inte kommer i närheten av antalet i Park Chan-wooks tidigare Hämnarens resa där i princip alla filmens karaktärer faller offer för någon annans hämnd. Men hämnd är också vad de båda filmerna handlar om, ren, obefläckad och riktigt elak. Filmerna är de första i en planerad trilogi - på temat hämnd.

I Old Boy - Hämnden är den ovanligt elaborerad och inte minst helt och hållet otrolig. Men det är faktiskt inte alls ett problem.

Huvudpersonen Oh Dae-sus inledande irr- iterande, dryga och genanta beteende under ett fylleslag på en liten lokal polisstation motiverar verkligen någon typ av bestraffning. Men att kidnappas och stängas in i ett rum isolerad från omvärlden och sin familj, utan någon kontakt med andra människor eller någon som helst förklaring i 15 år är så klart överdrivet.

När stackars Oh Dae-su efter 15 år plötsligt vaknar upp på ett hustak, lika fri som kråk- orna runtomkring, börjar han att planera sin hämnd. Så börjar han jakten på den person som spärrade in honom. Till sin hjälp får han ett ungt restaurangbiträde som förälskar sig i honom. Snart framgår det att minst två

hämnder är under utförande.

Det är uppenbart att den mest intressant filmen just nu kommer från Asien. Att det går att bunta ihop så många länder och identifiera en genre säger mycket om den västerländska filmens enformighet. I den asiatiska film- en finns det en stilistisk experimentlusta och vilja att i postmodern anda låna från

dataspelsvärlden likväl som från musikvideor och klassisk teater.

På så sätt har Park Chan-wook mycket gem- ensamt med främst japanska galningar som till exempel Takashi Miike (Ichi - The killer, Gozu). Men han saknar tack och lov de spekta- kulära ambitionerna. Han är i stället intresserad av människor. Park Chan-wook har ett hjärtskärande närgånget tillvägagångssätt när han målar upp sina desperata men livsbejakande karaktärer i miljöer som inte ser ut att höra hemma på jorden. Den expressionistiska estetiken förstärks inte minst av filmens helt och hållet otroliga handling i kontrast till det mänskliga lidandet och kärleken - som ofta ligger varandra nära. Det typiskt filmiska - tid, rytm, berättande - med sin absurda sanslöshet i dialektiskt förhållande till den en-

samma känslomänniskan framhäver dem båda. Resultatet blir förstås lysande.

Fakta: 

FILM
Old Boy - Hämnden

Manus och Regi: Park Chan-wook

Med: Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Hye-jeong Kang m.fl.

Distribution: Noble entertainment

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alicearna vet inte vart de ska vända sig

Titeln Alice syftar förstås på Lewis Carrolls underliga drogtripp Alice i underlandet som genom Disneys tveksamma förtjänst främst för tankarna till barnfilmen. Till det ambitiösa projekt som nu spelas på Stockholms stadsteater är barn förhoppningsvis portade.

Stockholms Fria

Alla tycker lika om Hollywood

Festivalens spotlight riktas i år mot japansk anime, animerade filmer i mangastil. De har redan en enorm publik i hemlandet - vid förra årets Oscarsgala knäpptes Disney på näsan av Miyazakis Spirited away. Ett tecken i tiden? Det kan därför tyckas lite märkligt att inte fler än tre filmer visas, nu när man vigt en egen sektion till deras ära. Men det visar sig att man har valt kvalitet framför kvantitet. Det är tre representativa och mycket bra anime.

Stockholms Fria

Psykotiska dramer och masjävlar på den femtonde filmfestivalen

Så har Stockholms Filmfestival dragit igång för femtonde gången. Och festivalen har minsann växt till sig. Från 1990 års lyckträff med öppningsfilmen Wild at heart av David Lynch, och gäster som Roger Corman (det var trots allt en nystartad undergroundfestival), till årets besök av Oliver Stone, och kanske mer väntade Todd Solondz (det är trots allt fortfarande en etablerad undergroundfestival).

Stockholms Fria

Med lust att skapa något vackert

Claire (Lola Naymark) bor i en liten stad på nordfranska landsbygden. Hon blir med barn men vill hålla det hemligt samt adoptera bort barnet. Hennes passion är att brodera och hon kommer i kontakt med Madame Mélikian (Ariane Ascaride) som broderar för haute couturen i Paris, och som precis förlorat sin son i en motorcykelolycka. De blir vänner och stöd åt varandra i sina livskriser.

Stockholms Fria

Dokumentär om en familjs splittring

Om man vill kan man se många bra dokumentärfilmer på bio just nu. Vid sidan av hårt lanserade Fahrenheit 9/11 och Supersize me visas också Oscarsbelönade The fog of war och utmärkta svenska Armbryterskan från Ensamheten. Till detta sällskap sällar sig nu den kanske mest uppseendeväckande Capturing the Friedmans.

Stockholms Fria

© 2025 Fria.Nu