Fria Tidningen

Kontroversiell psykiatriker och högerextremister gör gemensam sak mot mångkultur

När en statlig utredning 2006 lanserade simulering som en möjlig förklaring på de så kallade apatiska flyktingbarnens tillstånd var psykiatrikern Thomas Jackson den medicinske auktoritet den stödde sig på. Men Thomas Jackson hade, skulle det visa sig, aldrig träffat ett apatiskt barn. Nu låter han sig intervjuas av den högerextrema tidningen Nationell idag där han går till angrepp mot svenska läkare och journalister.

 

Lyssna till hela intervjun här.

Efter att Fria Tidningars reporter frågade varför han lät sig intervjuas av ”Nationell idag” blev stämningen snabbt agressiv. (Vi ber om ursäkt för den dåliga ljudkvalitén. Dr Jackson var ute joggade när vi nådde honom för intervju. De första 20 sek av intervjun saknas.)

'Thomas Jackson var den ende läkare som vågade påtala det uppenbara – de ”apatiska” barnen tvingades simulera av sina föräldrar.' Så börjar den artikel om den hårt kritiserade läkaren Thomas Jackson som publiceras i Nationell idag. Tidningen är officiellt nyhetsorgan för det Nationaldemokraterna. Ett parti som Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo, kallar högerextremistiskt.
– Ja, utan att tveka. Nationaldemokraterna är en utbrytning ur Sverigedemokraterna, som man lämnade för att menade att Sverigedemokraterna var för tama och liberala när det gäller svensk invandringspolitik. De har en bristande syn på vad demokrati är, extremt islamofobisk propaganda och nära kontakter med den nazistiska rörelsen.

I början av 2006 skrev Thomas Jackson en debattartikel i tidningen Dagens medicin. Där menade han att de apatiska flyktingbarnen simulerade sjukdom på grund av påtryckningar från föräldrarna, och föreslog diagnosen ”gruppsimulering genom närstående”.

Teorierna mötte redan från början hård kritik av barnläkare och psykologer, och diskrediterades ytterligare när SVT:s Uppdrag granskning senare samma år rapporterade att Thomas Jackson aldrig behandlat några apatiska barn.
Men i Nationell idag framhärdar Thomas Jackson återigen i att flyktingbarnen simulerade.

– I Sverige har vi en kultur där vi litar på varandra. Det är liksom inte tänkbart att man ska simulera eller på annat sätt luras, därför tror jag att simulering är så okänt. Flyktingbarnen är ett exempel på en kulturkrock, säger han till tidningen.

Henry Ascher, verksam inom Svenska barnläkarföreningen, berättar att simulering var en möjlighet som tidigt diskuterades i barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn. Den kunde dock snabbt avfärdas, bland annat av eniga experter på en konferens om flyktingbarn med uppgivenhetssyndrom anordnad av Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap.

– Naturligtvis väger detta ur ett vetenskapligt förhållningssätt betydligt tyngre än tyckande från någon som saknar specialisterfarenheter av arbete med barn och som inte mött något enda av dessa barn, säger Henry Ascher.

I Nationell idag pekas han ut som särskilt delaktig i smutskastningen av Thomas Jackson. Tidningen skriver att han är medlem i Kommunistiska partiet, samt: ”på 1980-talet arbetade han en tid som läkare i palestinska flyktingläger i Libanon (trots att han själv är jude)”.

Bakom det faktum att en förkrossande majoritet av hans kollegor inte stödjer hans teorier ligger enligt Thomas Jackson, som öppet tillstår att han är ”helt emot mångkultur”, en rädsla att avvika från det politisk korrekta.
Något han menar kostat flyktingbarnen mycket lidande, och som han skyller på medierna.

– Det är helt och hållet medias fel att vi fått denna situation där barn misshandlas på detta sätt, säger han till Nationell idag.

– SVT ljög svenska folket rakt upp i ansiktet på ett vidrigt och kriminellt sätt, och barnen kom till skada.

Gellert Tamas, Uppdrag gransknings reporter, beskylls för att ha varit drivande i den påstådda kampanjen mot Thomas Jackson. Enligt Nationell idag är han ”sedan länge ökänd som förespråkare för mångkultur”.
Gellert Tamas skrattar till när han får höra beskrivningen.

– Det låter som en väldigt tung anklagelse, säger han. Jag har jobbat med samhällsfrågor i 20 år inom media och ett grundläggande ställningstagande är alla människors lika värde, oberoende av om man är född inom eller utom landet.

Thomas Jackson är i dag verksam som psykiatriker i England. När Fria Tidningar frågar honom varför han låtit sig intervjuas av högerextremister blir han snabbt aggressiv:

– Jag skulle aldrig drömma om att låta en sån som du eller någon annan lätt alkoholiserad journalist få bestämma mina politiska synpunkter, säger han.

– Du är en typisk korkad svensk journalist, och jag tycker att det är väldigt viktigt att man ändrar på journalistutbildningen så att såna som du inte kan jobba i Sverige.

Någon timme efter intervjun skickar Thomas Jackson ett mejl till Fria Tidningar. Det börjar: ”Hej! Glömde i hastigheten berätta att jag har betydligt mycket större förtroende för Nationell Idag än för de lögnaktiga skojarna på SVT och din s.k. tidning. Du får gärna citera detta.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En av sju skolor säger nej till Svenskarnas parti

Högerextremismen, Val 2014

Bara en av sju skolor säger nej till nazistiska Svenskarnas parti. Fria Tidningen har gjort en rundringning till flera gymnasieskolor på de orter där partiet ställer upp i kommunalvalet.

Fria Tidningen

Ökad nazistisk aktivitet i Skåne

Högerextremismen

Den nazistiska aktiviteten har ökat med 20 procent i Skåne mellan 2012 och 2013, enligt Expo. Framför allt beror det på mer aktivitet i Lund och Malmö – men också på ökad närvaro i mindre städer som Höör.

Skånes Fria

Fick hakkors målade på dörren

Högerextremismen

Unga utsätts för högerextremisters hot och våld. I januari sågs ett uppsving av antalet händelser.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu