Fria.Nu

Färnebo håller feministiskt samtal vid liv

För andra året i rad som anordnar Färnebo folkhögskola en feministisk festival. I år kan man höra Maria-Pia Boëthius prata om media och feminism och lära sig att sluka eld.

Linda Rosén, lärare på Färnebo folkhögskola och en av feministfestivalens arrangörer, berättar att förutom 100 personer från skolan väntas runt 150 personer komma till festivalen. Arrangörerna har ordnat mat och husrum till alla.

- De får bo i folkhögskolans lokaler, hos personal, och så har vi fått låna Österfärnebo grundskolas gymnastiksal. De har också lånat ut sin matsal.

Maten står ett manligt matlag för. Linda Rosén säger att de som planerat är kvinnor, men att män hjälper till med det praktiska arrangemanget.

- Det är inget som vi har bestämt, det blev bara så.

Idén till feministfestivalen föddes under en personalfortbildning med temat feminism, då personalen ville bygga vidare på temat i större skala.

Förutom Maria-Pia Boëthius kommer bland andra Lisa Gålmark att tala om feminism och djurrätt och Josefine Adolfsson läsa ur sin bok Kårnulf was here. Dessutom hålls workshopar i till exempel härskartekniker och främjartekniker, mannens roll i den feministiska kampen diskuteras och den som vill får lära sig göra graffiti, poi - eldslukarpinnar - och feministiskt självförsvar.

- I Gävleborgs län, där skolan ligger, har Ung vänster drivit igenom att alla tjejer i grundskolan får lära sig självförsvar. Det är de som håller i kurser i skolan som kommer hit.

Har ni någon särskild målsättning med festivalen?

- Vi vill hålla samtalet om feminism vid liv, i samhället och vid skolan. Vi jobbar ju mycket med rättvisefrågor här, men feministiska frågor är rätt så nya i vår tradition. Med festivalen vill vi också visa att det feministiska arbetet går framåt och att det är roligt. Det är styrkande att göra saker tillsammans.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ung Vänster ordnar digitalt självförsvar

På torsdag anordnar Ung Vänster självförsvarskurser över hela landet. Men det handlar inte om fysiskt självförsvar, utan ett digitalt försvar mot Datalagringsdirektivet, DLD, som antogs av riksdagen i onsdags.

Fria Tidningen

Tvångssteriliseringar olagliga enligt ny dom

Kravet på tvångssterilisering vid ett juridiskt könsbyte strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna i Europakonventionen och är därför olagligt, enligt en dom från förvaltningsrätten. Samtidigt föreslår regeringen en lagändring nästa år.

Fria Tidningen

”Alla tjänar på allianser”

Sissela Nordling Blanco är ett av Feministiskt Initiativs, Fi:s, tre språkrör. Hon arbetar för att införa en jämställdhetsfond för att minska lönediskrimineringen av kvinnor.

Fria Tidningen

”Hoten och våldet växer”

Lönerna är viktigast för feminismen, men det som oroar nu är hätskheten som blommat upp, säger journalisten Anna-Klara Bratt.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu