TV4 låter sig utnyttjas av extremhögern | Fria.Nu
Fria.Nu

TV4 låter sig utnyttjas av extremhögern

I höstas klippte ultranationalister om ett inslag från TV4 Öresund till nazistpropaganda där de medverkande förnedras. Filmen ligger fortfarande ute på nätet, och TV4 överväger efter påtryckningar att bryta sin policy och polisanmäla nazisterna.

– Det är för jävligt att de inte agerat mer. Historien har visat att man inte kan tiga ihjäl nazister, säger den av nazisterna uthängde vänsteraktivisten Fredrik Jönsson till Fria Tidningar.

Han menar att det är viktigt att en tung aktör som TV4 polisanmäler nazisterna för att minska deras chanser att fortsätta med övergrepp.

– Vi agerar precis som vanligt och så effektivt vi kan. Det är märkligt att ge sig på oss istället för upphovsmännen, säger TV4:s informationsdirektör Göran Ellung, som på Aftonbladets debattsidor i veckan gick i svaromål mot Jönsson.

TV4:s strategi har dock inte hindrat det nazistiska och kränkande inslaget från att oavbrutet sedan sista oktober vara lätt åtkomligt från mediegruppen Nationell medias hemsida. Måndagen den 16 oktober var det hätsk diskussion i TV4 Öresunds morgonsoffa. Dagen före hade Sverigedemokraternas utbildningsmöte i Eslöv våldsamt angripits av antifascister och nu pressade programledaren Teddy Lundén ungdomskommunisten Fredrik Jönsson om hans sympatier med politiskt våld. Två veckor senare publicerar den nybildade nazistiska mediegruppen Nationell media ett knappt timslångt videomagasin på sin hemsida motstand.nu.

Efter scener från nazistmöten i Sverige, en intervju med en tysk högerextrem, folkdans och svartvita krigsbilder kommer nio minuter Nyhetsmorgon TV4 Halland-Öresund. Redan detta är ett tydligt intrång i bolagets och de medverkandes upphovsrätt.

Men de högerextrema har också förvanskat filmen så att den häcklar TV4:s gäster, sverigedemokraten Björn Söder och Fredrik Jönsson. När Söder uttalar sig klipps ljudet av en skrikande baby in. Fredrik Jönsson, som har ett talfel till följd av en cp-skada, får sin röst kommenterad och blandad med hånande musik. Efter inslaget visas en bild på Jönsson och ett hotfullt telefonsamtal med honom spelas upp. Vid ett tillfälle klipps också en bild på en nazihälsande Adolf Hitler in.

Efter en kort mejlkorrespondens med TV4:s jurist Tobias Eltell tog företrädaren Tomas på Nationell media den 8 november bort filmen från gruppens hemsida. Därefter har inslaget dykt upp på Google News och Youtube, men efter påstötningar tagits bort även därifrån. Men den som i dag från nazistsajten försöker ladda ned inslaget hänvisas till en annan hemsida, The Pirate Bay, där man enkelt kan ladda ned filmen. Samtliga medverkande i det förvanskade programmet har möjlighet att polisanmäla och stämma Nationell media för upphovsrättsbrott, brott mot personuppgiftslagen och kanske även förtal, förolämpning, ärekränkning och hets mot folkgrupp.

– Även om materialet är borttaget från hemsidan går det att stämma för upphovsrättsbrott. Men det ger mer pengar ju längre det legat uppe, säger Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf.

Journalisten Christoph Andersson, som granskat fallet för Sveriges Radios mediemagasin Vår grundade mening, har reagerat mot att TV4 själva inte polisanmäler. Han menar att samhället tydligt måste markera vad som är otillåtet, inte minst för att stävja hot.Fredrik Jönsson, som driver en blogg, säger att han mottagit flera hotfulla telefonsamtal och mejl sedan tv-debatten mot Sverigedemokraterna.

– Fredrik Jönsson har råkat väldigt illa ut på grund av att han driver frågan. Jag har fått några rejäla slängar av sleven som medarbetare på Sveriges Radio. Det här sättet de försöker skrämma journalistkåren är väldigt bekymmersamt faktiskt, säger Andersson.

När TV4:s säkerhetskonsult, den före detta polisen Christian Dalsgaard, den 11 januari frågades om det finns risker med att polisanmäla svarade han att man vill inte chansa och att man inte vill riskera att extrema grupper skulle dra nytta av en anmälan på något sätt.

– När TV4 som stort medieföretag pratar om att de inte vågar chansa, då kan man fråga sig vart vi är på väg, säger Christoph Andersson.

På TV4 behandlades fram tills för ett par veckor sedan ärendet som ett rutinmässigt upphovsrättsbrott. Sedan Christoph Andersson och Fredrik Jönsson publicerat ett par stora debattartiklar där de kritiserar TV4 för passivitet har TV4:s ledning engagerat sig i fallet. Men fortfarande har ingen som Fria Tidningar talar med, utom juristen Tobias Eltell, faktiskt sett det förnedrande inslaget. Han berättar att TV4:s policy är att inte polisanmäla eller begära skadestånd utan bara agera för att omedelbart få bort alla upphovsrättsbrott. Ska den rutinen brytas är det ett ledningsgruppsbeslut.

TV4:s informationschef Göran Ellung och chefsjurist Helene Hillerström Miksche berättar att TV4 kan komma att bryta sin praxis och polisanmäla.

– Så länge det finns en part som är identifierbar så kräver vi att det ska tas bort. Om det inte fungerar är det klart att vi går vidare, säger Ellung.

– Vi kanske ändrar oss därför att de fortsätter. Det kan bli till exempel en polisanmälan för det de gör nu, säger Hillerström Miksche, som först i måndags av Fredrik Jönsson fick veta att inslaget fanns åtkomligt på The Pirate Bay.

Men hon är märkbart försiktig inför en juridisk process.

– Med bittorrent-tekniken är det allmänt känt hur svårt det är att få tag på ansvariga. Och att sätta igång en process som vi inte vinner, där kanske de ljusskygga typerna vinner och vi förlorar, det vore ännu värre och riktigt jobbigt. Man ska tänka igenom sådant här noga, säger Helene Hillerström Miksche.

Samtidigt ser hon inte skadeståndsanspråk som något alternativ.

– Att gå tillbaka i tiden och kräva ersättning eller skadestånd, det kommer vi absolut inte att göra. Det vore som en jättebillig reklamkampanj för de här grupperna.

Via Nationell medias hemsida kommer Fria Tidningar i kontakt med gruppens språkrör Dan Eriksson. Han skriver att musiken som anspelade på Jönssons cp-skada var menad som humor, men att gruppen i efterhand kan medge att det var ett barnsligt och ogenomtänkt skämt. Eriksson har också välkomnat TV4:s policy att inte göra rättslig sak av affären.

I Sveriges Radio den 11 januari berättade Eriksson att detta besparar Nationell media tid och, om de skulle förlorat en tvist, pengar till utveckling av verksamheten. Nazisterna har bland annat för avsikt att starta en webrbadio. Olika reportrar med erfarenhet av att granska högerextrema ger råden att ta dem på allvar. Och alltid polisanmäla möjliga brott.

– Jag tycker att det finns många anledningar att gå in och markera när de använder material från TV4 i sin egen propaganda. Vill man att ens eget material inte ska dyka upp i nazisters propaganda är det bäst att tydliggöra det, säger Daniel Poohl, chefredaktör på antirasistiska tidningen Expo.

Annons

Rekommenderade artiklar

En av sju skolor säger nej till Svenskarnas parti

Högerextremismen, Val 2014

Bara en av sju skolor säger nej till nazistiska Svenskarnas parti. Fria Tidningen har gjort en rundringning till flera gymnasieskolor på de orter där partiet ställer upp i kommunalvalet.

Fria Tidningen

Ökad nazistisk aktivitet i Skåne

Högerextremismen

Den nazistiska aktiviteten har ökat med 20 procent i Skåne mellan 2012 och 2013, enligt Expo. Framför allt beror det på mer aktivitet i Lund och Malmö – men också på ökad närvaro i mindre städer som Höör.

Skånes Fria

Fick hakkors målade på dörren

Högerextremismen

Unga utsätts för högerextremisters hot och våld. I januari sågs ett uppsving av antalet händelser.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu