Bekele dubbel mästare igen | Fria.Nu
Fria.Nu

Bekele dubbel mästare igen

Etiopien regerar i terränglöpning. Vid förra helgens världsmästerskap i Bryssel tog etiopierna 12 av 16 medaljer. Den största stjärnan heter Kenenisa Bekele som för tredje året i rad vann båda distanserna för herrar.

Med hänsyn till sportens utbredning och den diamanthårda internationella konkurrensen måste terränglöpning vara en av de svåraste sporterna att bli världsmästare i. Desto svårare borde det rimligen vara att dominera i just den sporten. Trots detta är den odiskutabla världsettan i manlig terränglöpning förhållandevis anonym. För inte är Kenenisa Bekele någon megastjärna inom internationell sport - inte ännu i alla fall.

På herrarnas korta distans förra lördagen, 4 km, blev det precis som 2001 och 2002 seger för den 21-årige Bekele. Ut på slutkilometern hade den 160 cm långe etiopiern skaffat sig fyra sekunder till landsmannen Gebremariam och det avståndet hade utökats med ytterligare en sekund när Bekele bröt mållinjen till synes oberörd.

Det blev etiopisk trippel och östafrikanska löpare belade de åtta första platserna. För första gången sedan korta banan infördes 1998 togs lagguldet inte av Kenya, utan av Etiopien.

Dagen efter på den korta distansen, 4 kilometer, tog Kenenisa Bekele spets direkt på startskottet och höll sig sedan i klungans frontlinje fram till strax före halvvägs då han höjde farten.

Kenyanerna var till en början väl samlade i täten men mattades efter hand och när löparna gick ut på det näst sista varvet av fem hade tre etiopier gått loss. Strax efter ryckte Bekele igen och nådde målet 120 m före landsmännen Gebremariam (tvåa på korta distansen) och Sileshi Sihine. Det blev etiopisk trippel och givetvis även seger i lagtävlingen närmast före Kenya och Eritrea.

Den oförliknelige Bekele vann alltså båda sträckorna för tredje året i rad och har nu 8 guld, 5 silver och 1 brons i terräng-VM med lagtävlingarna inräknade.

- Jag ska inte försöka att springa båda sträckorna igen. Det har skrivits historia och jag tror inte att någon kommer att hota mitt rekord i terränglöpning, sa Bekele till iaaf.org.

På damernas 8 km, som avgjordes förra lördagen, blev det överraskande nog inte afrikansk seger.

Det var dock mycket Afrika i täten också här, men Australiens Benita Johnson var starkast och sprang överraskande ifrån etiopiskorna Ejegayehu Dibaba och titelförsvararen Werknesh Kidane. Etiopien vann i alla fall lagtävlingen före Kenya och Storbritannien.

I damseniorloppet över 4 km i söndags lyckades Edith Masai stå emot den etiopiska anstormningen och vinna för tredje året i rad. Hack i häl följde tre etiopiskor med Dibaba och Tebya Erkesso närmast.

Etiopien plockade hem 12 av 16 möjliga medaljer under detta VM - bland annat samtliga för herrseniorer och alla sex lagtävlingarna. Kenyas skörd blev ett guld och ett brons.

Inga svenska löpare deltog på VM i Bryssel.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2022 Fria.Nu