AIK vann första Europacupen | Fria.Nu
Fria.Nu

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Damishockey (SFT) Förra helgen avgjordes European Women Champions Cup i isladan i Ritorp. Turneringen var den första Europacupen för damlag, och förutom de svenska mästarinnorna AIK deltog ryska Skif Moskva, schweiziska EV Zug Seewen-Herti och finländska Espoo Blues.

AIKs damer inledde turneringen på fredagen med att spela 2-2 mot Skif Moskva. Ryskorna tog ledningen två gånger om, men Danijela Rundqvist kvitterade i första perioden och Pernilla Winberg i andra. I den andra matchen dagen därpå vann AIK över schweiziska EV Zug med 7-2. Matchen avgjordes i den andra perioden då Solnalaget gjorde fem mål mot schweiziskornas enda. Landslagsspelaren Pernilla Winberg var effektivast med tre mål och två målgivande passningar.

AIK säkrade därefter Europacup-

titeln genom söndagens 5-3-seger över Espoo Blues. AIK inledde mycket starkt och gick fram till 3-0 efter 10.51 i första perioden. I andra perioden fortsatte AIK producera mål samtidigt som den unga målvakten Kim Martin stod emot de finländska anfallen. Först efter 18.03 kunde finländskorna göra ett reduceringsmål.

Espoo kom igång ordentligt i den sista perioden, som laget vann med 2-0, men kom aldrig så nära att det blev någon större spänning för de 352 åskådarna i ishallen.

Efter slutsignalen kunde AIK-

damerna samlas kring Kim Martin och jubla över den historiska

segern.

AIK imponerade med ett stabilt spel och stark skridskoåkning. Målvakten Kim Martin var som vanligt mycket svår att överlista, och framåt var de unga anfallarna Pernilla Winberg och Danijela Rundqvist ständigt farliga. 15-åriga Winberg var med sina sex mål och åtta poäng turneringens målliga och poängliga.

Kim Martin och Danijela Rund-qvist blev också uttagna till turneringens All Star-lag.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

Veganska löpare har bildat klubb

Vegan Runners är en klubb för långdistanslöpare som inte äter animalier. Medlemmarna i klubben vill ta kål på fördomen att idrottare måste äta kött för att prestera bra, och dessutom vill de ordna så att likasinnade kan träffas i samband med lopp.

© 2022 Fria.Nu