Sverige är favorit i finnkamperna i dag | Fria.Nu
  • AIKs Kristoffer Kranberg (till höger) är uttagen till finnkampen.
Fria.Nu

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

I dag spelas fyra landskamper mellan Sverige och Finland på Hovet. Först blir det två ungdomskamper för U19-lag på dam- respektive herrsidan, och båda dessa kamper ser jämna ut på förhand.

Efter ungdomskamperna tar A-landslagen över, och i damkampen är Sverige knappa favoriter. Men det brukar vara jämnt mellan lagen, och till exempel i den senaste

matchen i Sandviken för en dryg månad sedan ryckte svenskorna ifrån först i tredje perioden. Till slut blev det i alla fall 5-2 till Sverige.

Den svenska truppen innehåller två spelare från det nyblivna U19-världsmästarlaget. Det är Anna Jakobsson från Endre och Matilda Holmbom från Boliden/Rönnskär som tagit steget upp i A-landslaget. Under finnkampen blir det debut även för Faluns Karin Hjelm.

Även i herrkampen pekar det mesta på svensk seger. Av de fem senaste matcherna har Sverige vunnit tre och en har slutat oavgjort. I förra årets finnkamp i Helsingfors blev det dock finländsk seger med 5-4.

I finnkampen gör Kristina Landgren Carestam och Ulf Hallstensson debut som förbundskaptener. Landgren Carestam är något så ovanligt som en kvinnlig tränare för ett herrlag:

- Jag vet att jag är unik, men själv har jag aldrig reflekterat över min situation. Det är bara omgivningen som reagerar och det beror mest på förutfattade meningar att en flicka inte kan träna ett gäng pojkar, säger Landgren Carestam till Sydsvenska Dagbladet.

Även bland spelarna kryllar det av debutanter; inte mindre än 14 av herrarna debuterar i finnkampen. Det är också ett ungt lag som Sverige ställer upp med: alla spelare är födda på 1980-talet.

AIKs Gustaf Ericson var också tänkt att göra debut mot Finland men har valt att lämna återbud:

- En av mina bästa kompisar fyller 30 år och vi är ett gäng kompisar som skall fira honom i New York Finnkampshelgen. Det har varit planerat sedan flera månader tillbaka, säger Ericson till AIKs hemsida.

Finland, som ofta haft flera spelare från svenska elitserien i laget, kommer denna gång med ett lag som enbart består av spelare från inhemska ligan. Tre av dem är debutanter. I laget ingår bland andra före detta Balrogstjärnan Mika Kohonen, som är det finländska landslagets bäste poängplockare genom tiderna.

Publikintresset för landskamperna har varit stort och dessutom visar SVT24 ett sammandrag från damernas match och direktsänder herrmatchen.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

Veganska löpare har bildat klubb

Vegan Runners är en klubb för långdistanslöpare som inte äter animalier. Medlemmarna i klubben vill ta kål på fördomen att idrottare måste äta kött för att prestera bra, och dessutom vill de ordna så att likasinnade kan träffas i samband med lopp.

© 2022 Fria.Nu