Fria.Nu

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Handbolls-EM för damer i Ungern fortsätter i dag med semifinaler. I den ena möter Norge hemmanationen Ungern, och i den andra spelar titelförsvararna Danmark mot Ryssland. Särskilt Norge har imponerat i mästerskapet med fem raka segrar. Men Ungern har ett starkt publikstöd och i matchen mot Danmark i torsdags var 7 000 hemmasupportrar på plats.

Danmark visade styrka när laget mot Ungern vände ett stort underläge till seger. Ryssland har förlorat mot Slovenien och Norge och tog sig med möda till semifinal.

Det finns alltså chanser till en nordisk uppgörelse i EM-finalen i morgon. Även Sverige hade förhoppningar om att upprepa succén från 2001 men slogs ut efter tre raka förluster.

Sverige hade chansen att gå vidare genom att i söndags vinna över Tyskland. Men det blev förlust med 22-25 mot tyskorna vilket

innebar att de blågula var ute ur EM.

- Jag är mycket nöjd med vårt taktiska spel såväl framåt som bakåt. Vi föll på att vi inte utnyttjade vårt numerära överläge vid tyska utvisningar. Vi släppte till och med in mål bakåt. Dessutom gjorde vi ett antal tekniska misstag, som man inte får göra i jämna matcher, kommenterade förbunds-kaptenen Per-Olof 'Peppe' Jonsson för damhandboll.nu efter Tysklandsmatchen.

Nu handlar det om att bygga vidare mot hemma-EM 2006. Inför det kommer nog laget att fortsätta föryngras. I Ungern stod redan yngre spelare som Matilda Boson, Fanny Lagerström och Madeleine Grundström för fina insatser. Boson och Lagerström gjorde sju mål var, och Grundström stod för ett bra målvaktsspel.

Samtidigt är dominerande spelare som Katarina Arfwidsson (9 mål i EM), Anna Ljungdahl-Rapp (7 mål) och Åsa Eriksson (9 mål) över 30 år och tveksamma till att fortsätta över fler mästerskap. Men det är inte uteslutet att trion finns med år 2006:

- Så länge vi spelar handboll på toppnivå så satsar vi på landslaget, säger Anna Ljungdahl-Rapp och Katarina Arfwidsson till damhandboll.nu.

- Jag säger som jag sa redan före EM. Det måste kännas bra i mina knän om jag ska fortsätta med handbollen överhuvudtaget. Blir det inte bättre är det definitivt slut, konstaterar Åsa Eriksson för damhandboll.nu.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

Veganska löpare har bildat klubb

Vegan Runners är en klubb för långdistanslöpare som inte äter animalier. Medlemmarna i klubben vill ta kål på fördomen att idrottare måste äta kött för att prestera bra, och dessutom vill de ordna så att likasinnade kan träffas i samband med lopp.

© 2024 Fria.Nu