Idrotten fortfarande för nationalistisk | Fria.Nu
Fria.Nu

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Ibland undrar jag om det är någon mening att skriva om sport. För inte så sällan verkar elit- och underhållningssporten mest handla om fåfänga, äregirighet och annan girighet, narcissim samt nationalchauvinism. Ska man då använda tid på att skriva om eländet och dessutom medverka till att läsarna också kastar bort sin tid?

Flera av idrottens sämre sidor är ganska välkända: korruption i

idrottsorganisationer, dopning, kommersialism, utbrett skattefusk och läktarkravaller. Om allt detta får man läsa dagligen i pressen.

Men jag tänker också på det som betraktas som fullt normalt, för att inte säga självklart inom sport. Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp.

Helt annan är tonen förstås när det handlar om andra nationaliteter -

exempelvis ryssar eller andra östeuropéer. I en ganska jämn landskamp mot Sverige nyligen kritiserade SVTs expertkommentator Curt Lundmark upprepade gånger det ryska hockeylandslaget. Efter att han flera gånger uttryckt stor förvåning över att ryssarna kan spela så dåligt gjorde dessa ett kvitteringsmål:

- De (svenska spelarna) trodde väl inte att ryssarna skulle kunna göra mål, förklarade Lundmark det inträffade.

Ändå anstränger sig säkert kommentatorerna för att inte göra för grova övertramp. Till exempel för ett par årtionden var teverösterna inte lika slipade. Jag kommer ihåg att en dåvarande kommentator på Sveriges television skojade om att den finske fotbollsspelaren Myyrä var liten som en myra.

Jag undrar om dessa professionella mediamänniskor tänker på att många som tittar - bland annat jag själv - inte är svenskar. Det sitter ju ryssar, finländare och kanske hundra andra nationaliteter framför

teveapparaterna när det är fråga om något större evenemang.

Visst finns det en allmän etnisk diskriminering i samhället men jag tror att underhållningsidrotten förstärker den. För inom idrotten finns det en nationalistisk tradition, och många som kommenterar idrott tycks vara auktoritärt fostrade fosterlandsvänner.

Jag tänker bland annat på en man som skrivit böcker om svensk skidhistoria. Honom stiftade jag bekantskap med när jag som 10- eller 11-åring tränade höjdhopp på en liten idrottsplats i Södermanland. Mannen i fråga var då vaktmästare där. En varm sommardag hade jag lagt min tröja vid kanten till gräsplanen då han satte igång att klippa gräset med en motordriven klippare. Trots att han måste ha sett tröjan - och mig bara några meter därifrån - körde han rätt över plagget. Jag förstår fortfarande inte varför - var det för att jag inte är svensk? Inte heller de

efterföljande åren kom jag särskilt väl överens med denne kärve vaktmästare och blivande idrottshistoriker.

Men måste inte idrotten vara nationalchauvinistisk? Nej, nationalism är faktiskt ingen självklarhet inom idrotten utan snarare en ganska modern företeelse. I slutet av 1800-talet betraktades till exempel den svenska fanan som en konservativ symbol, och 'Du gamla du fria' hade ingen förankring inom arbetarklassen. Idrottsnationalismen är en produkt av 1900-

talet och den idrott som växte fram då.

Trots allt tror jag att idrotten har en potential att utveckla människor till något annat än nationalchauvinister. Men detta gäller nog mest dem som utövar idrott, inte dem som pratar eller tittar på.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

Veganska löpare har bildat klubb

Vegan Runners är en klubb för långdistanslöpare som inte äter animalier. Medlemmarna i klubben vill ta kål på fördomen att idrottare måste äta kött för att prestera bra, och dessutom vill de ordna så att likasinnade kan träffas i samband med lopp.

© 2022 Fria.Nu