• Polisen släpar bort en demonstrant under protesterna i Kållered.
Fria Tidningen

Aktivist åtalas efter deportationsprotest

På tisdagen hölls rättegången för den aktivist som åtalats för ohörsamhet under protesterna mot utvisningarna till Afghanistan i Göteborg förra året.

–­ Det är absurt att det är jag som står inför rätta när det är Migrationsverket och polisen som står för det stora brottet, säger Anders Svensson.

Det var i oktober förra året som ett hundratal demonstranter samlades utanför förvaret i Kållered utanför Göteborg för att försöka stoppa utvisningarna av ett tiotal afghaner, däribland flera åldersuppskrivna personer. När bussarna skulle avgå vid sextiden på kvällen satte sig Anders Svensson och några andra aktivister ned på vägen i en blockad.

­­– Det blev en ganska tumultartad situation och jag minns att det skreks och gapades runt mig, Till slut gick två poliser fram till mig och drog så hårt att jag skrek till och de som satt runtomkring släppte mina armar och ben. Jag blev därefter släpad och satt på marken innan de satte mig i polisbussen, berättar han.

Anders Svensson åtalades för ohörsamhet, alltså vägran att lyda polisens uppmaning för händelsen. Ytterligare en person är misstänkt för ohörsamhet men det är inte klart om åtal kommer att väckas.

Anders Svensson räknar med att han kommer att bli fälld för det han åtalats för.

– Ord står mot ord, polisen hävdar att de har ropat ut den här uppmaningen, jag hävdar att jag inte hörde den. Jag tror inte att domstolen kommer att gå på min linje.

Att åtal väcks handlar främst om en skrämseltaktik från polisens sida menar Anders Svensson.

– De försöker straffa oss på det sätt de kan för att vi inte ska vara vid förvaret och demonstrera. Men det är absurt att det är jag som står inför rätta när det är Migrationsverket och polisen som står för det stora brottet genom att skicka tillbaka människor till Afghanistan.

Fria har utan framgång sökt polisen för en kommentar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu