• Emanuel, som egentligen heter något annat, klarade sig undan med fem stygn i huvudet. "Mest rädd blir jag när jag tänker på vad som kunde ha hänt," säger han.
Fria Tidningen

Aktivist anmäler jägare för misshandel

Fem stygn i huvudet och ett skadat ben blev resultatet av en attack på djurrättsaktivister av vargjägare i Västmanland häromdagen. Hittills har det rört sig om lindrigare brott enligt polisen men nu har våldet eskalerat.

De tre aktivisterna var på fredagen i Kölstareviret i Västmanland för att övervaka jakten av varg när de enligt polisrapporten möttes av ett tiotal jägare.

­– Vi mötte en traktor som blockerade vägen och sedan anslöt snabbt fler bilar. De började slå på vår bil så en ruta gick sönder och sköt med spikpistol så vi fick punktering, berättar Emanuel som egentligen heter något annat och var den av aktivisterna som råkade mest illa ut.

Han berättar att gruppen av jägare filmade och hällde något slags tändvätska runt bilen för att sedan börja ”leka med tändstickor”.

– De blockerade dörrarna på bilen och vi blev så rädda att vi försökte pressa oss ut samtidigt som vi försökte ringa polisen. Det kan hända att de bara ville skrämmas med tändstickorna men när man sitter instängd i en bil och det är fullt med tändvätska runt tänker man inte så. Vi var livrädda.

De tre aktivisterna berättar att de sedan blev utsläpade ur bilen och ner i ett dike. Emanuel minns att han skrek att han bad dem lugna sig och att det kommer sluta med att någon dör, och att någon svarade att ”ni kallar ju oss ändå mördare så vad spelar det för roll”.

En person blev insläpad i skogen där en av jägarna försökte ta dens telefon. Och det var när Emanuel sprang efter för att hjälpa till som han enligt polisrapporten fick ett slag i bakhuvudet med vad som senare identifierades som ett järnrör. Han tappade medvetandet och när han vaknade till blödde han ymnigt från huvudet.

– Vi var bara tre personer så när en av de som jagade oss skrek att ”ni ska fan dö härute” så lät vi dem ta det de ville ha. De tog våra telefoner, våra bilnycklar och en persons hemnycklar, berättar Emanuel.

Efter att jägarna hade åkt därifrån gick gruppen omkring i skogen i sju timmar. Vid halv tio-tiden på kvällen hittade de ett hus och fick hjälp till sjukhuset. Vid det laget hade de anmälts som saknade till polisen.

Historien är inte den enda i sitt slag de senaste veckorna om än den allvarligaste. Nyligen skrev flertalet medier om hur en ung flicka i ett närliggande område blivit fasthållen av en jägare efter att han blivit sparkad i en jaktsamling som slutade med handgemäng. Flickan polisanmälde händelsen. Men det är inte bara aktivister som anmäler.

– Nej, vi har fler ärenden på gång där det anmälts åt båda håll, säger förundersökningsledaren och gruppchefen Peter Danielsson på polisen i Sala, och Emanuel instämmer om att det varit hotfullt tidigare, men menar att hoten aldrig kommit från dem.

Varför blir det hotfullt, vad gör ni på plats?

– Vi har aldrig någonsin varit fysiska, vi har bestämt i förväg att aldrig svara med våld utan bara backa om det blir våldsamt. Vi har bara verbalt uttryckt att vi är mot våldet mot vargar och djur i allmänhet, men alla former av våld går emot det vi kämpar för, menar han.

Men varför tror du då att reaktionerna blir så våldsamma?

– Jag tror att de blir provocerade av att vi påpekar det absurda i deras beteende.

Vargjakten är en licensjakt som omfattar i detta området ett 50 000 hektar stort område där ett hundratal jägare har tillstånd att skjuta totalt sex vargar. Jägareförbundet har kontakt med jägarna som valt att vara anonyma för media.

– Historierna skiljer sig dramatiskt åt mellan jägarna och aktivisterna där jägarna menar att upprinnelsen var sabotage av deras bilar och att de tog aktivisterna på bar gärning, säger Emil Stolpe Nordin som är länsordförande för Jägareförbundet i Västmanland, men tillägger samtidigt att just denna lokala jägargruppen specifikt hade tackat nej till förbundets hjälp.

– Hade vi varit inblandade hade det inte gått så här långt, så mycket kan jag säga, menar han.

Förundersökningsledaren för de andra ärendena mellan aktivister och jägare i området, Peter Danielsson, säger att alla dessa fall kommer bli svårutredda.

– Ja, brist på objektiva vittnen, maskering från båda håll och ord som står mot ord kommer innebära att det kommer bli svårt att få fällande domar på de här ärendena, säger han.

Dock har inga motanmälningar gjorts i det aktuella fallet. Emanuel och hans två aktivistvänner står för de tre anmälningar som finns och som nu ska utredas. Han säger att han förstår att de antagligen vill skrämmas men att han är mest rädd av tanken på vad som kunde hänt.

– Ja, jag har nu ”bara” fem stygn i huvudet och min vän har ett skadat ben efter en spark. Men vad hade hänt om han träffat mig i tinningen? Jag tror inte att någon ville döda oss, men man måste ju tänka sig lite mer för om man bara vill skrämmas och inte kasta tändstickor mot tändvätska runt en bil där folk sitter inlåsta och hoppas att de slocknar på väg ner. Så arg får man inte bli, avslutar han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det är triggande att ens vara nära poliser”

Ett år har gått sedan protesterna mot Svenskarnas parti på Limhamns torg – som slutade med att polisen red rätt in i folkmassan. De yttre skadorna har läkt, men händelsen har satt andra spår hos demonstranterna.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu