• Ridande polis attackerar motdemonstranter under Svenskarnas partis torgmöte i Malmö i augusti 2014.
Skånes Fria

”Det är triggande att ens vara nära poliser”

Ett år har gått sedan protesterna mot Svenskarnas parti på Limhamns torg – som slutade med att polisen red rätt in i folkmassan. De yttre skadorna har läkt, men händelsen har satt andra spår hos demonstranterna.

– Jag vågar inte gå på demonstrationer längre, säger Malmöbon Tim.

Den 23 augusti 2014 står Tim och dens vänner arm i arm framför polisen på Linnégatan på Limhamn. De har bildat en kedja och skriker.

Tvåtusen personer har på förmiddagen samlats för att protestera mot nazistiska Svenskarnas partis torgmöte. Det som började i en picknick på gräsmattan är nu tumultartat. Motdemonstranter har skrikit, några har kastat flaskor mot nazisterna. Polisen har attackerat med batonger.

Plötsligt blir kedjan som Tim står i knuffad bakåt av poliserna. Samtidigt händer det som ska kablas ut i medier över hela Europa. Polisen rider sina hästar rätt in i demonstranterna - fram och tillbaka upprepade gånger. Flera personer hamnar under hästarnas hovar och skadas.

– Att vi stod i kedjan var det som räddade oss, tror jag. Jag såg en person som låg medvetslös och blodig på marken. Jag sprang fram. Jag tänkte att han skulle dö. Någon hann precis släpa undan honom innan polisen red tillbaka igen, säger Tim.

Tim beskriver situationen då som kaotisk. Den säger att polisen inte ville släppa fram ambulanserna. Mitt i alltihop fick Tim ett batongslag på armen och började blöda. Den ställde sig återigen i en kedja och skrek på poliserna.

– Då gick de till attack. Jag blev pepparsprejad och slagen till marken.

Tim har sett poliser vara våldsamma på demonstrationer förut. Men blev ändå chockad av det den upplevde på Limhamn.

– Det här var en annan nivå. Det var livsfarligt våld.

Lundabon Rode Grönkvist var också på Limhamns torg den 23 augusti. Hans tydligaste minne är också förvåningen över det våld som polisen utövade.

– Vi demonstranter hade bestämt oss för att agera utan våld. Men det var uppenbart, så fort polisen kom dit, att de inte var med på det. Innan nazisterna ens börjat tala började de pepparspreja och slå på folk.

Framme vid kravallstaketet på torget skulle Rode Grönkvist hjälpa någon som ramlat. Då svartnade det för ögonen.

– Jag hade fått ett batongslag i huvudet och vaknade på marken. Det blödde supermycket. Det rann ner i ansiktet.

Rode Grönkvist fick föras till akuten, men blev inte allvarligt skadad. I dag går han fortfarande på demonstrationer, men tror att vissa drar sig för det. Att folk har blivit mer rädda efter det som hände i Limhamn.

– Men jag tror också att fler förstår nu vad polisen egentligen är: en myndighet som är våldsam och förtryckande. Att fler ser varför kampen mot våld och rasism behövs. På det sättet kan kanske en sån här händelse ändå kan ha ett värde.

Tim har helt slutat gå på demonstrationer.

– Jag kan inte ens gå i Prideparaden. Efter det här är det triggande att ens vara i närheten av poliser. Jag är rädd att något ska hända som jag inte har kapacitet för.

Tim menar att många aktivister i dens bekantskapskrets känner samma sak.

– Det är ett jättestort problem om antirasister, anarkister och queers inte organiserar sig. Det liknar det som hände efter Göteborgskravallerna. Folk är så rädda och traumatiserade att de inte orkar.

Fakta: 

Alla utredningar mot polisen nedlagda

Tjänstefel, misshandel och vårdslöshet i trafik. Det misstänktes Malmöpolisen för efter tumultet på Limhamn. Men nu har vice överåklagare Eva Nilsson lagt ner alla utredningar. Åtta förundersökningar lades ner i december förra året. Eva Nilsson menade då att det rådde hätsk stämning och att det var polisens uppgift att se till att Svenskarnas partis möte kunde genomföras.

I februari framkom det att en polis i ett radioanrop sagt att rytteriet skulle rida ner ”svartklädda” demonstranter. Också det hamnade på Eva Nilssons bord, och även den utredningen är nedlagd.

När Skånes Fria får tag på Eva Nilsson vill hon inte kommentera de nedlagda utredningarna. Men i beslutet skriver hon att hon inte ser samband mellan anropet och polisens påridning, som skedde en halvtimme senare.

I februari anmälde Vänsterjuristerna i Lund polisens agerande till Justitieombudsmannen. JO har valt att inte gå vidare med ärendet.

– JO fick in ett antal anmälningar men vi har inte funnit anledning att gå vidare med anmälningarna, säger Maria Klang, handläggare på JO.

Varför inte det?

– JO brukar inte motivera beslut mer än så.

Erik Roshagen på Vänsterjuristerna är besviken.

– Polisen använde ett övervåld som kändes helt onödigt i situationen. Vår upplevelse var att polisen själva fick situationen att eskalera. Det fanns en stämning hos polisen som att de var redo för att slåss.

Sju rättegångar börjar nästa vecka

Tingsrätten menade att våldsamt upplopp aldrig pågick på Limhamns torg – och frikände i våras tre misstänkta personer.

I slutet av juni rev hovrätten upp domen och menade att våldsamt upplopp visst hade pågått. Som lagen är skriven räcker det med att någon befinner sig i en folkmassa som ger sig på polisen under ett upplopp för att det ska klassas som olagligt.

I hovrätten presenterade åklagaren nytt filmmaterial, där det ska synas hur en av de åtalade kastar en plastflaska mot polishästarna och att samtliga tre knuffar på poliser. Hovrätten dömde de tre för våldsamt upplopp. Två av männen fick tre månaders fängelse och den tredje ungdomstjänst.

På tisdag nästa vecka börjar rättegångarna för ytterligare sju motdemonstranter. Tingsrätten i Malmö ska avgöra om även dessa sju ska dömas för våldsamt upplopp.

”Nazisterna driver sin agenda genom nyhetssajter”

Uppmärksamheten kring händelserna i Limhamn skulle bli en del av Svenskarnas partis succé i valrörelsen. Samma sommar genomförde nazisterna en kupp på Almedalen och hoppades på tiotusen riksdagsröster.

Men de nådde bara halvvägs.

– De fick mer uppmärksamhet än något parti i samma storlek kan drömma om. Men de fick inga kommunala mandat, säger Jonathan Leman, researcher på antirasistiska stiftelsen Expo.

I maj i år, sju månader efter händelserna i Limhamn, la SVP ner. Men det betyder inte att naziströrelsen har blivit försvagad, menar Jonathan Leman. Bara annorlunda.

Vissa SVP-medlemmar har gått över till Svenska motståndsrörelsen. Och SVP:s före detta ledning försöker nu nå ut med sina budskap genom olika former av opinionsbildning. I dagarna twittrade före detta partiledaren Stefan Jacobsson om den nya ”oberoende portalen” Nyanserat.

– De försöker haka på opinionen som SD har luckrat upp. De driver sin agenda med rasbiologi, homofobi, antisemitism och antidemokrati genom nyhetssajter istället för att göra det som parti. De lägger ut texter och hoppas på att de ska bli virala.

Om händelserna i Limhamn påverkade SVP:s nedläggning vill inte Jonathan Leman spekulera kring.

– Men det visar att publicitet inte alltid är detsamma som parlamentariskt stöd.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu