• – Hade vi jobbat mer proaktivt så hade vi kunnat förhindra ett antal mord under åren, säger Barbro Jönsson, som gjort internutredningen.
Göteborgs Fria

Polisen har misslyckats hindra kvinnomord

Över 39 kvinnor har mördats i Västra Götaland sedan millennieskiftet. Flera hade kunnat leva i dag om polisen jobbat annorlunda, visar polisens internutredning.

Om polisen hade jobbat på samma förebyggande sätt med våld mot kvinnor som man gör i narkotikaärenden kunde misshandlade kvinnors liv ha räddats, enligt en internutredningen av polisen i Västra Götaland, som Sveriges Radio tagit del av.

– Hade vi jobbat mer proaktivt så hade vi kunnat förhindra ett antal mord under åren, säger Barbro Jönsson, polisens verksamhetsutvecklare i Västra Götaland, till SR.

I 51 procent av de utredda fallen har mordet föregåtts av en separation. I ett av fallen fanns redan en anteckning hos polisen om att pojkvännen hotat kvinnan till livet och i ett annat fall hade kvinnan tidigare ansökt om besöksförbud.

Barbro Jönsson säger till SR att det är viktigt att polisen använder de resurser som finns och den databas där man kan se tidigare anmälningar.

Organisationen Tryggare Sverige skriver i ett uttalande att polisens internutredning överensstämmer med deras kartläggning.

"En viktig åtgärd för motverka brott i nära relationer i allmänhet och dödligt våld mot kvinnor i synnerhet handlar om att polisen, men även socialtjänsten, måste genomföra så kallade hot- och riskbedömningar för att kunna sätta in rätt åtgärder" skriver organisationen, som även kräver att polisen och politiker tar ansvar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så ojämställt är Västra Götaland

8 mars

Löner, arbetsvillkor, pensioner, ansvar för barn, utövande av våld, riskbeteenden och tillgång till maktpositioner. Allt är områden med stora könsskillnader. GFT granskar jämställdhetsläget i Västra Götaland.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu