Debatt


Åsa Vilu
  • Under hela jul- och nyårshelgen håller Stadsmissionen öppet i S:t Johanneskyrkan där det bjuds på julbord, nyårsbuffé och underhållning. Allt är gratis och alla är välkomna.
Göteborgs Fria

Varje gest av omtanke räknas

Julen är en tuff tid för många. Ingen kan göra allt men alla kan göra något åt fattigdomen och utanförskapet, skriver Åsa Vilu från Stadsmissionen som sätter extra fokus på utsatta barn till jul.

Varje dag året om möter Göteborgs kyrkliga stadsmission människor som vänder sig till oss för att få stöd på olika sätt. Människor som i många fall inte får den hjälp från det offentliga välfärdssystemet som de är i behov av. Människor som halkat igenom de allt grövre maskorna i samhällets skyddsnät och som många gånger är på väg att ge upp. Som en av de största aktörerna inom civilsamhället i Göteborg arbetar vi med att lindra effekterna av fattigdom, utanförskap och hemlöshet. Vi arbetar med så väl akuta insatser som mat och kläder till mer långsiktiga insatser där vi stöttar människor i ett förändringsarbete och i att gå från utanförskap till innanförskap.

Stadsmissionen vill med sina insatser bidra till att skapa en mänskligare stad – en stad där alla får plats. Ingen i vårt Göteborg skall behöva leva i utanförskap när vi vet att en trygg, jämlik stad är något vi alla tjänar på. Nu närmar vi oss julen. En av de tider på året som ofta är särskilt svår för många som lever i fattigdom och utsatthet. För familjer som under lång tid levt på försörjningsstöd eller där föräldrarna är långtidssjukskrivna eller saknar arbete är ekonomin helt urholkad och en det är tufft att ha råd med mat under jullovet när skola och förskola stänger. Att åka iväg, gå på Liseberg eller göra andra roliga aktiviteter är otänkbart. Människor som saknar ett eget hem ser med sorg i hjärtat på hur vi andra pyntar och myser innanför stängda dörrar, och för många äldre blir ensamheten extra plågsam.

I Göteborg lever i dag 683 barn i akut hemlöshet. Det är lika många barn som det går i en medelstor skola. 683 barn kommer i år, 2017, att fira jul på ett vandrarhem eller på ett slitet hotell tillsammans med människor med skiftande problematik. En miljö som vem som helst förstår innebär en enorm utsatthet för dessa barn och deras familjer. Under julen har vi på Stadsmissionen ett extra fokus på utsattheten och särskilt utsattheten för barn och deras familjer. Julklappsvagngen och Julklappsbåten är några av de aktiviteter vi arrangerar där också göteborgarna får en möjlighet att vara med och bidra med gåvor. Tanken är att det ska vara ett lätt sätt för alla som vill ge människor som har det svårt ekonomiskt något extra till jul.

I vår verksamhet för barn/unga och familjer på Drottninggatan 33 kan man också komma och lämna gåvor som tillsammans med det som skänkts till Julklappsvagnen och Julklappsbåten sedan packas upp och iordningsställs i vår julklappsbutik. Dit kommer sedan de som ansökt om julhjälp och själva väljer vad de behöver eller vad deras barn önskar sig i julklapp. Vi är måna om att den hjälp vi erbjuder så långt det är möjligt skall vara på individens egna villkor. Att låta människor själva välja vad de behöver eller vad deras barn önskar sig bland de gåvor som skänkts är ett konkret sätt att göra detta på.

Under hela jul- och nyårshelgen håller vi öppet i S:t Johanneskyrkan. Vi bjuder på julbord, nyårsbuffé och underhållning. Allt är gratis och alla är välkomna. Julen i S:t Johanneskyrkan är Göteborgs största öppna julfirande och det är en härlig tradition full av glädje, gemenskap, god mat och musik. Vi vet att ingen ensam kan göra allt. Men vi tror att alla kan bidra med något för att göra skillnad och medverka till ett mänskligare Göteborg. Ett sätt är att skänka en gåva till en organisation som till exempel Stadsmissionen men det kan också handla om att engagera sig som volontär eller ringa ett samtal till någon som man vet är ensam. Varje gest av generositet och omtanke är ett steg närmare ett Göteborg för alla. Närmare den sortens stad som Göteborgs kyrkliga stadsmission arbetat för att bygga ända sedan vi grundades för 65 år sedan. En stad där alla är innanför, och ingen lämnas utanför.

Fakta: 

Åsa Vilu är biträdande socialchef på Stadsmissionen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2023 Fria.Nu