Madelene Axelsson

Inledare


Inledare: GFT

  • GFT:s artiklar har på sistone fått enorm spridning på nätet och det är tydligt att vi fyller en roll. Fler vänsterröster behövs i det blå hav som är Mediesverige
Göteborgs Fria

GFT 2004 – 2017

Det finns inget positivt och peppigt sätt att säga detta kära läsare; från och med årsskiftet kommer GFT upphöra både som pdf och med artiklar på webben. Men förtvivla bara lagom, Fria tidningen finns kvar och vårt fokus dör aldrig, skriver Madelene Axelsson.

För ganska exakt 13 år sedan lånade vi en kollegas pappas skåpbil och tog med oss våra två kartonger, två datorer, ett skrivbord och en halvdöd krukväxt till våra då nya lokaler i Majorna. Första månaden satt vi uppkopplade på ett modem, en person i taget, hukandes under byggplast för undkomma renoveringsarbetets mer datorfientliga restprodukter. Vi lade golv på kvällarna och tiggde möbler folk skulle slänga. Några månader senare startade vi GFT på webben. Ett år senare kom vårt första pappersnummer och vår övertygelse och extremt hårda arbete hade lönat sig, vi hade övertygat göteborgarna om att det behövdes en ny röst i vår stad.

Sedan den 19 januari 2005 har vi i ur och skur, medvind och motvind kommit ut med exakt 647 nummer av GFT. Vi har vuxit både i storlek och kvalitet och väldigt många av er har varit med oss från starten och för det kunde vi inte varit gladare. Jag har haft den stora ynnesten att vara chefredaktör hela tiden, men nu är det andra tider och från och med årssikftet kommer inte GFT komma ut mer. Vi kommer med vårt sista nummer nu den 29 december.

Detta är förstås är jättesorgligt och en förlust för både Göteborg och medielandskapet i stort. Sverige behöver fler, inte färre medieröster, speciellt de som tar frågorna lite från vänster. Men med webbens intåg har läsandet förändrats radikalt och det fortsätter att förändras. Att hänga med i svängarna när det gäller läsartendenser och därmed följande produktionssätt och betalningsmodeller är inte lätt. Det är inte lätt för de stora mediehusen med de stora plånböckerna och det har definitivt inte varit lätt för oss.

Vi mediekonsumenter vill läsa nyheter men vi vill gärna att det ska vara gratis. För oss mindre aktörer har detta blivit en svår nöt att knäcka då det naturligtvis påverkar hur många prenumeranter vi får, och till syvende och sist tror jag att vi måste förstå att bra journalistik inte är gratis. Vill vi ha paradisläckor och Östlingar och Macchiarinis så långt från maktpositioner det är fysiskt möjligt så måste vi betala kompetenta journalister för att göra det jobbet. Metoo behöver en arena. Visselblåsare någonstans att vända sig. Marken fler öron.

GFT:s artiklar har på sistone fått enorm spridning på nätet och det är tydligt att vi fyller en roll. Fler vänsterröster behövs i det blå hav som är Mediesverige. Anledningen till den digitala aktiviteten är att ni så ivrigt debatterat och delat och det har varit så kul att producera texter för er som tagit avstamp i våra fokusfrågor som vi haft sedan GFT startade, nämligen demokrati, hållbarhet, resursfördelning och maktordningar. Dessa förtvivlat angelägna grupper under vilka rasism, sexism, miljö, jämställdhet och normkritik huserar – skriker efter fler arenor i etern.

Ingen av dessa frågor kommer dock försvinna bara för att GFT försvinner. Fria tidningen som många av er redan har kommer finnas kvar så det är ”bara” lokalnyheterna i GFT-form som försvinner. I Fria tidningen kommer fortfarande vår fria ande dirigera nyhetsurval och publicistiska prioriteringar. Mer info om prenumerationer och hur ni gör med praktiska saker kring era prenumerationer kan ni få hjälp med på [email protected].

Men än är det en hel månad till årsskiftet och fram tills dess kommer vi ut som vanligt. Och om ni har frågor eller tankar kring detta som inte rör rena prenumerationsdetaljer så är det som vanligt bara att höra av er till mig, ni vet att jag svarar så fort jag kan.

Tack snälla ni för allt!

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu