• Kristofer Lundberg från Hyresgästföreningen Angered.
  • Manifestationen utanför kommunfullmäktiges sammanträde.

"Sälj inte ut allmännyttan"

Ungefär 300 av allmännyttans lägenheter i Rannebergen kan säljas till privat hyresvärd.

Det rör sig om 289 hyresrätter i Rannebergen som kan vara på väg att säljas av kommunen. I dag ägs lägenheterna av det kommunala aktiebolaget Framtiden och ingår alltså i allmännyttan, men om bolaget får som de vill kan det bli ändring på det.

Framtiden vill byta lägenheterna i Rannebergen mot mark i Lövgärdet för att kunna bygga nya bostäder. I så fall kommer det privata fastighetsbolaget Victoria Park som i så fall kommer ta över bostäderna, något som får hyresgästerna att oroa sig för en kraftig hyreshöjning.

I dag manifesterar Hyresgästföreningen Angered och de boende i området mot försäljningen, under parollen "Bostadsbolaget Victoria Park, vi är värda mer än mark".

Kristofer Lundberg från Hyresgästföreningen Angered är samordnare för manifestationen. Han är kritisk till fastighetsbolaget Victoria Park eftersom han har sett hur de agerat i Lövgärdet där de äger fastigheter.

– De har låtit nödvändiga renoveringar utebli och sedan chockhöjt hyror när folk flyttat ut, säger han.

Han säger att de ska fortsätta kämpa.

– Jag och många är uppväxta i Angered, och vi vill bo kvar. Vi kommer fortsätta att protestera, säger Kristofer Lundberg.

Flera anser också att beslutet är ett tecken på en försämrad attityd mot allmännyttan och att utvecklingen går åt fel håll. Mahasti Hashemieh bor i allmännyttan i Frölunda och är på manifestationen av solidariska skäl. Hon är orolig över privatiseringen och de eventuella hyreshöjningarna.

– Höjer de hyrorna för mycket tvingas folk att flytta. Jag vet inte om jag hade kunnat bo kvar om det hände hos mig, säger hon.

I slutet av manifestationen lämnar Hyresgästföreningen Angered över 2 000 namnunderskrifter till Ann-Sofie Hermansson (S), ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg. Underskrifterna kommer från de boende i Rannebergen som ställer sig mot en utförsäljning av de i dag allmännyttiga lägenheterna. De kritiserar även Ann-Sofie Hermansson för att hon inte besökt hyresgästerna i Rannebergen.

– Jag tror inte att vi är eniga i den här frågan, men jag tycker att det är viktigt att vi genomför bostadsaffärer som enligt mig är till gagn för jämnlikheten, säger Ann-Sofie Hermansson.

Både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har bordlagt frågan om Framtiden ska få byta bort sina lägenheter till sammanträdet 7 december.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett alternativt toppmöte för rättvisa

Eftersom nätverket Alternativt EU-toppmöte inte bjöds in till politikernas sammankomst i Eriksbergshallen valde de att arrangera ett eget toppmöte. Där diskuteras rättvisa, gemensam välfärd, fred och mycket mer.

Manifestation mot EU på Gustav Adolfs torg

Parollerna är bland annat ”Rättvis handel” och ”Försvara de fackliga rättigheterna”. Manifestationen Alternativ till EU-toppmöte Göteborg 2017 hålls under fredagskvällen på Gustav Adolfs torg. 

Paneldebatt om EU:s framtid

Samarbete och flyktingfrågan var två ämnen som lyftes när EU-parlamentariker från sex politiska partier samlades på Göteborgs stadsbibliotek, för en paneldebatt om förväntningarna på EU-toppmötet.

© 2024 Fria.Nu