• – Att träffas med Transammans är ett sätt för mitt barn att få vänner som man kan hålla i handen när det blåser, säger Jenny Andersson, initiativtagare till Transammans väst.
  • Transammans på Stockholm Pride i somras. Nu finns en nystartad lokalgrupp i Göteborg.
  • Transgender Day of Remembrance äger rum den 20 november varje år för att minnas dem som dödats till följd av transfobi.
Göteborgs Fria

”Med Transammans kan jag vara mig själv”

Hat, hot, våld, fördomar och psykisk ohälsa. Det är vardag för många transpersoner. Nystartade Transammans väst innebär en fristad för såväl barn som vuxna. GFT träffar föreningen inför Transgender day of Remembrance, den 20 november.

När Kian var liten tyckte han att många vuxna var så märkliga: de pratade om honom som en flicka. Till en början protesterade han men efter hand lärde han sig att vara tyst eftersom folk blev upprörda när han sa emot.

Nu är han i 40-årsåldern och får ofta frågan om när han ”kom ut” som trans.

– Men jag har kommit ut hela livet, för många är det en lång resa.

Det var en speciellt händelse för tre år sedan som gav resan ”ny energi” som han beskriver det.

– Jag skulle hämta ett av barnen på förskolan och där fanns ett transbarn, och jag blev chockad, det var ingen som förkastade barnet, ingen gjorde någon skillnad. Det gav mig styrka – jag insåg att ingen kommer hata mig eller avsäga sig kontakten om jag lever öppet.

I våras började han berätta för sina nära och kära om sig själv och när Transammans väst startade i början av hösten vände han sig dit. Mötet med föreningen var ”magiskt”, berättar han.

– Här är vi verkligen tillsammans, jag kände att här är en plats för mig och mina barn, här kan jag verkligen vara mig själv.

Transammans bildades 2015 i Västerås, och har nu sju lokalgrupper. I Göteborg hade lokalgruppen sin första träff i september, på initiativ av Jenny Andersson, som sitter i riksstyrelsen. På träffarna brukar deltagarna fika och de planerar att promenera, gå på bio, och andra aktiviteter. Det är viktigt att alla känner sig välkomna, oavsett ålder.

– Vi har medlemmar mellan sex och 70 år. Vi speglar samhället, det är en stor styrka, säger Kian.

Flera av de medverkande är barn och unga under 18 år, både transpersoner och som närstående. Jenny Andersson är med som närstående, då hennes barn som är i lågstadieåldern är trans.

– Att träffas med Transammans väst är ett sätt för mitt barn att få vänner som man kan hålla i handen när det blåser, säger Jenny som berättar att familjen hittills mest har fått positivt bemötande från omgivning och skola.

– Vi har mötts av en varm famn. Jag är väldigt tacksam över den resa vi gör och jag förstår att anledningen till det är att det är många transpersoner som har kämpat genom tiderna.

I morgon, måndag den 20 november är det Transgender Day of Remembrance, minnesdagen av dem som har mördats världen över och en dag då transfobiskt hat och våld uppmärksammas. I Sverige är diskriminering av transpersoner olagligt sedan 2009, men inte förrän år 2019 väntas våld och hot mot transpersoner inkluderas i brottet hets mot folkgrupp. Så sent som 2013 avskaffades också tvångssteriliseringar av transpersoner i Sverige.

Många transpersoner utsätts för diskriminering och fördomar, från exempelvis skola, vård och socialtjänst. Varannan ung transperson har övervägt att ta livet av sig, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Kian säger att Transgender Day of Remembrance är en dag då tankarna går till alla som mördats eller gått bort genom suicid, och som påminner om det hat som finns.

– Det är en jättesorglig dag. Men allt våld och allt som händer det sker inte bara den här dagen, för oss är det verklighet varje dag i vardagen. Jag tänker på hatet och våldet från högerextrema och nazister och hur vi kan mobilisera. Samtidigt vill jag inge något slags hopp eller tanke framåt – om hur vi som community kan behålla vår styrka. Jag tänker att det enda sättet är att vara synlig.

Inom communityt handlar det mycket om att stötta varandra.

– Folk säger att ”vi kan inte förlora en till”, vi pratar så i vårt community, om att vi måste bära varandra.

Transammans är där ett viktigt stöd, en plats där man kan vara sig själv utan att oroa sig för vad andra ska tycka, menar Kian och Jenny.

– Det är också en plats där man kan utforska sin identitet, att komma till träffarna betyder inte att man behöver leva öppet i andra sammanhang, säger Jenny.

Både hon och Kian ser att samhället trots allt tar steg framåt, att såväl förståelsen som intresset att lära mer ökar. Många skolor och ungdomsmottagningar hör av sig och vill ta del av Transammans föreläsningar, utbildningar och trans-certifiering.

– Det hade nog inte hänt för tio år sedan, säger Jenny.

Kians efternamn är inte med av säkerhetsskäl.

Fakta: 

Transgender Day of Remembrance

• Äger rum den 20 november varje år för att minnas dem som dödats till följd av transfobi.

• Dagen hålls till minne av Rita Hester, som mördades i Allston, Massachusetts i USA den 28 november 1998.

• I Göteborg hålls en ljusmanifestation på Järntorget i morgon, måndag den 20 november, med samling kl 18 vid fontänen och start kl 18.30 .

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

11 åtalas efter NMR-protest

Nu åtalas 11 personer efter protesterna mot nazistiska NMR den 30 september. De ska inte tillhöra någon speciell politisk gruppering.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu