• Polisens kommenderingschef Erik Nord presenterar Polisens planerade arbetssätt under EU-toppmötet den 17 november i Göteborg vid en pressträff på tisdagen.
Göteborgs Fria

Polisen: Risk för nazistmarsch vid EU-toppmötet

Nazistiska NMR kan komma att genomföra en demonstration i samband med EU-toppmötet. GFT pratar med polischef Erik Nord om vilka hotbilder som finns.

I lördags genomförde Nordiska motståndsrörelsen (NMR) en icke tillståndsgiven demonstration vid Korsvägen. Runt 65 personer deltog och 16 personer omhändertogs för ohörsamhet mot ordningsmakten. Några timmar senare samlades ett 40-tal personer från NMR i Kungälv. Organisationen har genomfört flera demonstrationer den senaste tiden, den mest uppmärksammade den 30 september. Nu meddelar polisen att det finns en risk att NMR även kommer att demonstrera i samband med EU-toppmötet som äger rum i Göteborg på fredag, 17 november. På sin webbsida, nordfront.se, har NMR dock inte lagt upp någon information om någon planerad demonstration.

– De har genomfört flera demonstrationer utan tillstånd i Göteborg under hösten och vi förstår att de är intresserade av att visa upp sig. Förmodligen kommer det att ske genom en oannonserad aktion på något sätt, säger Erik Nord, polisens kommenderingschef.

Som GFT tidigare har skrivit om är risken för våldsamheter i samband med protestdemonstrationerna låg. I början av november berättade Erik Nord att det inte fanns några indikationer på våldsamma protester eller tillresande demonstranter från andra länder. Med tre dagar kvar till toppmötet bedömer polisen fortfarande att hotbilden för allvarliga störningar är låg, berättar Erik Nord.

Hur ser det då ut med risken för andra typer av hot och våld, till exempel risken för terrorbrott i samband med mötet?

– Den generella hotnivån för terrorbrott i Sverige är förhöjd, en tre:a på en femgradig skala, och den nivån följer med in i EU-kommenderingen. Det finns inget i dag som säger att hotbilden stiger på grund av EU-toppmötet.

Vilket är det troligaste scenariot?

– Det troligaste är att inget angrepp sker mot skyddspersoner eller statsministerns möte och att de i dag kända demonstrationerna, tre stycken, kommer att kunna genomföras utan allvarligare ordningsstörningar.

– Samtidigt kommer det förmodligen att uppstå trafikproblem i Göteborg på eftermiddagen och kvällen den 16 november samt på morgon och eftermiddag den 17 november.

Vad vill du säga till allmänheten inför dessa dagar – några tips, råd eller uppmaningar?

– Ge er inte ut i trafiken om ni inte måste. Måste ni så var ute i god tid och följ utvecklingen på polisen.se, säger Erik Nord.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

11 åtalas efter NMR-protest

Nu åtalas 11 personer efter protesterna mot nazistiska NMR den 30 september. De ska inte tillhöra någon speciell politisk gruppering.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu