• Arkivbild 30 september 2017. Motdemonstranter under Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration på lördagen.
Göteborgs Fria

11 åtalas efter NMR-protest

Nu åtalas 11 personer efter protesterna mot nazistiska NMR den 30 september. De ska inte tillhöra någon speciell politisk gruppering.

Nio av de elva personerna åtalas för våldsamt upplopp, en av dem för grovt våld mot tjänsteman och en för försök till grovt våld mot tjänsteman. Nio av dem åtalas också för försök till våld mot tjänsteman och åtta för brott mot maskeringsförbudet, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt SVT Nyheter Väst handlar det om elva män som är mellan 18-34 år. De ska ha befunnit sig i motdemonstrationerna men inte ha någon koppling till vänsterautoma rörelser.

– Majoriteten av de misstänkta anser jag inte ha någon politisk agenda. Min uppfattning är att de passat på att vara där för att bråka, säger åklagare Mats Ihlbom till SVT Nyheter Väst.

Alla brotten har begåtts mot poliser, inte mot NMR, enligt Åklagarmyndigheten. Två personer ska ha använt en slunga, vilket gör att brotten i dessa fall rubriceras som grova.

– Slunga är ett vapen som är består av ett rep som man lägger en stor sten i. Med hjälp av repet slungar man iväg stenen som får en lika hög hastighet som en pilbåge. Med stöd av utlåtande från NFC (Nationellt forensiskt centrum, reds anm) anser jag att det är ett livsfarligt vapen som de använt, säger Mats Ihlbom, i pressmeddelandet.

Utredningen har bland annat inneburit flera timmars videogranskning, bland annat från sociala medier, enligt SVT Nyheter Väst, som också skriver att de åtalade förnekar brott men att flera av dem erkänner att de har varit på platsen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu