De vill starta klinik för transpersoner
Många transpersoner vittnar om kränkande bemötande inom vården – och om långa köer till könsbekräftande vård. Nu vill föreningen Transhälsan starta en ny vårdklinik.
– Vi har tagit initiativet att arbeta för att kunna öppna en klinik av och för transpersoner för att vi vet att hälsan bland transpersoner är dålig och att vården är dålig på att möta det behovet. Transpersoner bär så många berättelser om dåligt bemötande i vården och drar sig för att söka vård på grund av rädsla för att bli dåligt bemött, säger Axel Repka, läkare och ordförande för den nystartade föreningen Transhälsan.
Initiativtagarna är alla transpersoner och nästan alla är vårdpersonal. Målet är nu att starta en ny klinik som riktar sig till transpersoner. Föreningen är baserad i Skåne och det är i Malmö som mottagningen väntas öppna.
– Vi vill erbjuda könsbekräftande vård med hormonbehandlingar och stödsamtal och eftervård samt även annan vård som tex gynekologisk cellprovtagning och sti-testning (testning av hiv och sexuellt överförbara infektioner, reds anm).
Långa köer till könsbekräftande vård skapar ett behov av någonstans att vända sig.
– I Lund, som är det närmaste utredningsteamet för oss i Skåne, är kötiden nu närmare 1,5 år innan första besök, vilket leder till att många går och mår dåligt och överväger eller börjar självmedicinera, säger Axel Repka.
Mötet med den könsbekräftande vården kan också innebära kränkningar.
– Många får fortfarande svara på helt irrelevanta frågor om till exempel sin uppväxt och sexuella erfarenheter, genomgå intelligenstester och andra personlighetstester under utredningen – som upplevs som långdragen och ovetenskaplig på flera orter, säger Axel Repka.
I Sverige finns inga liknande exempel, men Axel Repka berättar att det i bland annat Spanien och USA finns mottagningar som arbetar patientcentrerat som de kommer samarbeta med och inspireras av.
Föreningen bildades i november och nästa steg är nu att titta på lösningar för finansiering och drift. När mottagningen kan öppna vet de ännu inte.
– Det behövs en klinik där personalen har egna transerfarenheter eller stor kompetens i transfrågor för att skapa trygghet för patienterna och där vården ges inte utifrån gamla föreställningar och kontroll utan utifrån patienternas egna individuella behov.
Bristande kunskap inom vården
• 24 procent av dem som definierar sig som transpersoner har känt sig diskriminerade av vårdpersonal det senaste året (2012).
• Många transpersoner uttrycker en frustration över bristen på transkompetens inom den vanliga vården, såsom vårdcentraler, gynmottagningar och ungdomsmottagningar. (2011)
Källa: Den statliga utredningen "Transpersoner i Sverige" (SOU 2017:92)
Utbredd ohälsa bland transpersoner
• 39 procent uppger att de har dålig hälsa. För befolkningen i stort är motsvarande siffra 5 procent.
• 9,7 procent har utfört ett självmordsförsök under det senaste året. Motsvarande siffra för befolkningen i Sverige är 0.1-0.3 procent.
• 62 procent uppger att de undvikit att söka vård under det senaste året på grund av sin könsidentitet.
Källa: “In society I don't exist, so it's impossible to be who I am” (RFSL 2017, intervjuer med transpersoner i europeiska länder)