• I dag, 6 november, hålls häktesförhandling i Göteborgs tingsrätt gällande de tre män som greps i samband med razzian i Frölunda. Vid razzian hittades bland annat tio kilo sprängmedel och nazistsymboler.
Göteborgs Fria

Vapen och nazistsymboler hittade i razzia

Tio kilo sprängmedel, vapen och nazistiska symboler hittades i Frölunda. En gripen tidigare aktiv i NMR. I dag, måndag, hålls häktningsförhandlingen.

Vid polisens razzia mot en lägenhet i Frölunda hittade man tio kilo sprängmedel, en pistol, narkotika, ammunition, flera knivar och en mängd nazisymboler, rapporterar Aftonbladet och Göteborgs-Posten. Razzian utfördes i torsdags och på söndagen begärdes tre personer häktade. En av personerna, en man i 50-årsåldern, har tidigare varit engagerad i Svenska motståndsrörelsen (som nu heter Nordiska motståndsrörelsen, NMR) och Soldiers of Odin, som förra året uppmärksammades för sin patrullering bland annat på långgatorna i Göteborg.

Mannens advokat Anders Lysén säger till Aftonbladet att hans klient nu har lämnat grupperna. 50-åringen erkänner att han förvarat vapen och sprängmedel i lägenheten men nekar till att han tänkt använda dessa i brottsliga sammanhang, enligt Aftonbladet.

Vid razzian greps också två män i 25-30-årsåldern. Misstanken för alla tre gäller vapenbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och dopningsbrott.

Nu arbetar både Säkerhetspolisen, Säpo, och polisen i region väst med ärendet.

Häktningsförhandling inleds i dag, måndag, klockan 13, enligt Åklagarmyndigheten.

I Västra Götaland har nivåerna för rasideologiska aktiviteter ökat, och det är NMR som står för merparten, enligt Expo. Mellan år 2008 och 2015 ökade antalet aktiviteter i Göteborg från 66 stycken till 130 stycken. Det gör att Göteborg nu en plats där vitmakt-miljön är som mest aktiv. Sedan Expo gjorde sin undersökning har flera allvarliga attentat utförts. Bland annat bombdåden mot Syndikalistiskt forum i november förra året, bombdådet mot ett flyktingboende i Västra Frölunda där en man skadades allvarligt i januari och den utplacerade bomben, som inte detonerade, vid flyktingboendet på Lilleby camping i januari. I alla tre fall har NMR-aktivister dömts.

Fakta: 

NMR:s tidigare nazistiska dåd i Västra Götaland

• Mars 2013: Fyra män med kopplingar till NMR misshandlar en man i Trollhättan. (ETC)

• 11 november 2016: En bomb detonerar utanför Syndikalistiskt forum. Det leder till materiell förstörelse men inga personskador. Ledande nazist inom NMR döms. (Aftonbladet)

• 5 januari 2017: En bomb detonerar vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. En man som arbetade som städare får livshotande skador. (Aftonbladet). Den ledande NMR-nazisten och ytterligare en person med kopplingar till NMR döms.

• 25 januari 2017: En bomb upptäcks på flyktingboendet på Lilleby camping. Bomben detonerar aldrig. Den ledande NMR-nazisten och ytterligare två personer med kopplingar till NMR döms. Två av personerna har deltagit i militär träning i Ryssland innan dåden utfördes, enligt åklagaren. (GP)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu