• Ellie Cijvat, från Jordens Vänner som tillsammans med en rad andra organisationer arrangerar ett alternativt toppmöte den 18 november och en protestmanifestation den 17 november.
Göteborgs Fria

De ordnar alternativt EU-toppmöte

På måndag inleds en vecka av protester mot EU-toppmötet, bland ordnas ett alternativt toppmöte. En av arrangörerna är Ellie Cijvat, från Jordens Vänner och samordningsnätverket för Det alternativa EU-toppmötet Göteborg 2017.

Varför arrangerar ni ett alternativt toppmöte?

– Vi vill lyfta fram en alternativ bild av hur europeiskt samarbete kan se ut och vilka frågor som är viktigast. EU har länge varit på väg i en nyliberal riktning som främjar friheten för pengar och varor att förflytta sig, men inte människor. Vi är också kritiska till EU:s miljöpolitik och handelspolitik, och till handelsavtal som TTIP.

Ni kallar mötet för ”Ett annat Europa är möjligt” – vilket Europa är det?

– Vi vill se ett Europa där man har mycket samarbete mellan länder, vi är inte emot samarbeten, men samarbetena och agendan ska vara hållbara samhällen i första hand – där man sätter klimatfrågan och fredsfrågan först. Vi kan inte ha evig tillväxt på en kontinent med ändliga resurser.

Vad hoppas ni att dagen ska leda till?

– Vi hoppas att rörelserna som är med kan träffas och prata med varandra, se likheter på olika områden, ofta är man insatt i sin egen fråga, men inte i varandras, så man kan lära och stärka varandra.

Ni arrangerar en manifestation den 17 november också. 2001 kom totalt 50 000 personer till Göteborg för att protestera mot EU-toppmötet, hur många kommer i år tror du?

– Svårt att säga, 2001 var det ju 25 000 som var ute i en av demonstrationerna, men om det blir 2 000 personer nu tror jag vi får va ganska nöjda, det är min uppskattning utifrån läget nu.

Varför tror du att så få kommer?

– Vi har inte mobiliserat så jättemycket, många vet inte ens om att det är EU-toppmöte. Det är en jätteskillnad från 2001.

Vill ni se en Swexit, en folkomröstning om EU-utträde?

– Jordens Vänner stöder kravet på en folkomröstning, men som nätverk (samordningsnätverket för Det Alternativa EU-toppmötet Göteborg 2017) har vi inte tagit ställning. Det viktigaste för oss är att jobba med EU-kritik, inte att driva kravet på en folkomröstning.

Varför är det alternativa toppmötet den 18 november när EU-toppmötet hålls den 17 november?

– Den 17 november är det en hel del annat, till exempel manifestationen och fackligt seminarium, sedan tänker vi praktiskt också, att fler nog kan vara med på lördagen än på fredagen.

– Jag hoppas att många kommer till de olika arrangemangen, både små och stora manifestationer och att fler får upp ögonen för hur EU agerar och att vi har all rätt att vara EU-kritiska utifrån ett internationellt solidaritetsperspektiv.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vapen och nazistsymboler hittade i razzia

Tio kilo sprängmedel, vapen och nazistiska symboler hittades i Frölunda. En gripen tidigare aktiv i NMR. I dag, måndag, hålls häktningsförhandlingen.

Göteborgs Fria

Polisen: Väntas inte bli våldsamt

EU-toppmötet innebär stor polisoperation – men inget tyder på att det blir våldsamheter. GFT ställer 6 frågor till polischef Erik Nord.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu