• "Hade vi gett pengarna till Sahlgrenska hade de kunnat bygga upp verksamheten och anställa folk, istället läggs pengarna på hög", säger Jim Aleberg (S) om hälso- och sjukvårdens miljonöverskott.
Göteborgs Fria

S: ”M sparar in på vården för att privatisera”

Regionens hälso- och sjukvård har ett överskott på drygt 200 miljoner kronor – som kunde användas till att minska vårdköerna. Men de styrande partierna håller på pengarna för att kunna privatisera vården, menar Socialdemokraterna. Liberalerna tillbakavisar kritiken.

– Det finns mycket pengar, men man håller inne med dem. Samtidigt har vi långa vårdköer, köer som ökat under flera år, säger Jim Aleberg (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen.

Hälso- och sjukvården i Västra Götaland har nu ett överskott på 200 miljoner kronor. Om man ser till hela regionen hade man vid halvårsskiftet ett överskott på ungefär 700 miljoner kronor, ett belopp som förväntas ha ökat till närmare 800 miljoner kronor vid nästa redovisning som är om några veckor.

– Vi har mycket pengar i styrelsen som är oanvända, pengarna läggs på hög. Det ger ett fint plusresultat i balansräkningen men verksamheterna, som Sahlgrenska till exempel, går back, säger Jim Aleberg.

Han menar att de styrande blågröna partierna har satt i system att låta pengarna ligga för att på så vis kunna upphandla mer vård från privata leverantörer.

– De håller i pengarna så sjukhusen inte klarar sina uppdrag, och då "tvingas" den moderatledda majoriteten upphandla vård – trots att man sitter där med ett överskott. Det är ett fult sätt att försöka privatisera en del av sjukvården.

Som exempel tar Jim Aleberg IVF-vården.

– Där klarar inte Sahlgrenska sitt uppdrag, det har vi vetat en längre tid, och nu säger de styrande att vi ska handla upp vården. Det är av privata företag, som gör ett fint jobb, men hade vi gett pengarna till Sahlgrenska hade de kunnat bygga upp verksamheten och anställa folk.

Det är något som utarmar den offentliga vården, menar Aleberg.

– Det som är tråkigt är att det sitter inte ett gäng läkare på avbytarbänk och väntar på upphandlingarna utan man kommer utarma kompetens i de egna verksamheterna eftersom läkarna behövs hos de privata företagen för att göra det som man upphandlar. Det blir en ond cirkel.

Nyligen beslutade också hälso- och sjukvårdsstyrelsen att man ska upphandla övrig ortopedi och gynekologi.

Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, tillbakavisar kritiken.

– Det är inte ett rätt någonstans. En orsak till att vi gör ett överskott är vi avsätter pengar till sjukhusen för att införa nya läkemedel, med nya metoder och nya riktlinjer, det sker inte i riktigt så snabb takt som vi hade hoppats, så den delen går med 100 miljoner i överskott. Det andra skälet är att vi har fått statsbidrag, som har kommit sent under året och till exempel om pengarna ska användas till att anställda psykologer och vi inte hittar psykologer så har vi ingen kostnad.

En tredje orsak är att tandvårdsmedel för uppsökande tandvård blir lägre än vad man budgeterat för, enligt Jonas Andersson.

– Här finns inte någon dold agenda som Jim tycks tro.

Kan du förstå att överskottet kan sticka i ögonen hos patienter som väntar i vårdköer eller vårdpersonal som upplever hur de går på knäna?

– Vi har ett ansvar mot skattebetalarna att använda pengarna så klokt som möjligt. 200 miljoner kronor är 1,5 procent av omsättningen på 13 miljarder, man får sätta det i relation till omsättningen. Det är inte så att vi håller inne på hälften av pengarna. Jag sitter mycket hellre med överskott på 200 miljoner än ett underskott på 200 miljoner, på så sätt har vi ganska schysst läge i regionen med att goda ekonomiska förutsättningar, säger Jonas Andersson.

Fakta: 

Västra Götalandsregionen

• Västra Götalandsregionen har bland annat hand om sjukvård och kollektivtrafik.

• Hälso- och sjukvårdsstyrelsen är en av regionens flera styrelser, och har ett övergripande ansvar för den offentligt finansierade sjukvården och tandvården i Västra Götaland.

• En grönblå samverkan med Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna styr i majoritet.

• Oppositionen utgörs av Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Förvaltningsrätten ändrar NMR:s demonstrationsväg

Förvaltningsrätten ger rätt till dem som överklagat polisens beslut – Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen måste marschera en annan väg. Detta med hänsyn Bokmässan och Judiska församlingen.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu